Ogranak Matice hrvatske u Rijeci - izvješća

Predstavljanje VI. sveska Povijesti Hrvata: HRVATSKE ZEMLJE U »DUGOM« 19. STOLJEĆU

U suradnji Odsjeka za povijest Filozofskoga fakulteta u Rijeci te Ogranka Matice hrvatske u Rijeci,  14. prosinca predstavljeno je eminentno izdanje Temelji moderne Hrvatske – hrvatske zemlje u »dugom« 19. st. (uredile Vlasta Švoger i Jasna Turkalj). Rijeka je drugi grad u Domovini koji je imao priliku ugostiti uvažene predstavljače toga eminentnoga izdanja. Predstavljanje je započelo stihovima Pesme Ilirah Dimitrije Demetra koje je krasnoslovio Ivan Miškulin.

Matica hrvatska, nastavljajući svoju dugačku tradiciju izdavačke djelatnosti, u dvostrukoj obljetničkoj godini predstavila se spomenutim izdanjem te na taj način prikladno obilježila 175 godina djelovanja Matice te 50 godina od objave Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika.

Nakon pozdravnih govora, koje su uputili domaćini, u ime Fakulteta prodekanica izv. prof.dr.sc. Irena Vodopija Krstanović te u ime OMH u Rijeci predsjednik prof. Goran Crnković, uslijedilo je predstavljanje izdanja. 

O knjizi su u Rijeci govorili, u ime urednica dr.sc. Vlasta Švoger, te glavni tajnik Matice hrvatske Zorislav Lukić. Dio knjige koji se odnosi na (nama) zavičajnu povijest predstavila je doc.dr.sc. Andrea Roknić Bežanić s Odsjeka za povijest Filozofskoga fakulteta u Rijeci. Uz mnoštvo studenata, predstavljanju su nazočili i profesori Odsjeka za povijest s Filozofskoga fakulteta u Rijeci.  

(Ivan Miškulin)

slika


Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva