Ogranak Matice hrvatske u Puli - knjige

Studije o europskim intelektualcima na prijelazu XIX. u XX. stoljeće

Urednik: Daniel Mikulaco

Studije o europskim intelektualcima na prijelazu XIX. u XX. stoljeće znanstvena je urednička knjiga koja se bavi hrvatskim i europskim intelektualcima u jednom od najburnijih perioda povijesti. Knjiga sadrži radove četrnaest autora obrađujući intelektualce pojedince te njihov utjecaj na razvoj moderne nacionalne ili europske misli, znanja i umjetnosti. Prilozima obrađeni intelektualci potiču iz raznih grana humanističkih i društvenih znanosti: slavistike, kroatistike, povijesti književnosti, povijesti umjetnosti, lingvistike, leksikografije, filozofije, filozofije književnosti, filozofije religije, filmologije, antropologije, socioliogije, historiografije te kulturologije.

Ovdje predstavljena knjiga, objavljena je u suizdanju s Ogrankom Matice hrvatske u Puli, samo je jedna od ukupno tri knjige koje su nastale radom Međunarodnog znanstvenog skupa "Europski intelektualci na prijelazu XIX. u XX. stoljeće" koji je organiziralo Sveučilište Jurja Dobrile u Puli od 3. do 7. lipnja 2019. Druge dvije knjige, nastale radom rusističke i talijanske skupine znanstvenog skupa, objavljene su na ruskom i talijanskom jeziku, a dostupne su isključivo u nakladi Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Unatoč tomu, popis priloga sve tri knjige bit će objavljen u linkovima na kraju ovog opisa.

Ovo hrvatsko izdanje kao teme proučavanja sadrži: Nikolu Berdjajeva, Antuna Gustava Matoša, Friedricha Nietzchea, Ivana Brlić-Mažuranić i Aleksandru Mažuranić-Nestoroff, Natka Nodila, S.S. Kranjčevića i mnoge druge.

Potpuni popis priloga prve knjige dostupan je na sljedećem LINKU.

Potpuni popis priloga drugog (talijanskog) sveska dostupan je na sljedećem LINKU.

Potpuni popis priloga trećeg (ruskog) sveska dostupan je na slijedećem LINKU.

Studije o europskim intelektualcima na prijelazu XIX. u XX. stoljeće

Arhiva

Klikni za povratak