Ogranak Matice hrvatske u Petrinji - knjige

Ivica Golec

POVIJEST GRADA PETRINJE 1240.-1592.-2014.

Povijest grada Petrinje uzorno je djelo o prošlosti i sadašnjosti Petrinje. Odlikuje se velikom snagom autorskog izraza u čijem je središtu petrinjski čovjek u svojoj životnoj okolini. Ivica Golec napisao je autentičan portret i ključ razumijevanja svih petrinjskih iskušenja u trajanjima i promjenama od srednjega vijeka do naših dana. 

Ogranak Matice hrvatske u Petrinji, u suradnji sa Zmajskim stolom Družbe Braća hrvatskoga Zmaja u Sisku, objavio je knjigu Povijest grada Petrinje 1240–1592–2014. iz pera uglednoga petrinjskog povjesničara Ivice Goleca. Tvrdo uvezana knjiga obuhvaća 648 stranica teksta raspoređena unutar 17 poglavlja i popraćena kvalitetnim ilustracijama. Na temelju uvida u izvorno arhivsko gradivo i relevantnu literaturu, autor je obradio povijest Petrinje dajući vrijedan prilog hrvatskoj povjesnici. Pritom treba imati na umu da je ovdje zapravo riječ o novom izdanju knjige koja se prvi put pojavila još prije dva desetljeća, ali je ovo izdanje do te mjere prerađeno i prošireno da se može govoriti o novoj knjizi i pravome izdavačkom pothvatu. Knjiga i u novom ruhu zrači bogatstvom znanja i visokom razinom razumijevanja petrinjske prošlosti, a nijansiran autorski osjećaj za ljude i prostor u široku rasponu od srednjega vijeka do naših dana čini djelo komunikativnim za sve zainteresirane čitatelje. (Željko Holjevac)

Cjeloviti članak o knjizi dostupan je u Vijencu 541 te na sljedećoj poveznici: https://www.matica.hr/vijenac/541/slava-i-stradanja-petrinje-23903/

Autori

POVIJEST GRADA PETRINJE 1240.-1592.-2014.

Arhiva

Klikni za povratak