Ogranak Matice hrvatske u Ozlju - izvješća

Dani Stjepka Težaka

Ogranak MH u Ozlju i Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca u Mjesecu hrvatske knjige obilježavaju Dane Stjepka Težaka. U spomen na znamenitoga jezikoslovca i metodičara, rođena 1926. u Požunu pokraj Ozlja, održane su književne večeri 11. i 14. studenoga. Ozaljčani i njihovi gosti, među kojima su bili i članovi najuže obitelji profesora Težaka, prisjetili su se njegove velike predanosti struci i ljubavi prema hrvatskom jeziku, zavičaju i domovini. Domaćini susreta bili su predsjednik ozaljskog OMH vlč. Josip Jakovčić i ravnateljica knjižnice Zdenka Stupić.

 


Članovi i prijatelji OMH u Ozlju

 

Čast organizatorima svojim je dolaskom ukazao akademik Josip Bratulić. U povodu Dana hrvatskih knjižnica 11. studenoga govorio je o bogatoj povijesti hrvatskoga jezika i pismenosti te u predavanje utkao sjećanja na kolegu i prijatelja Stjepka Težaka, iz čijih smo udžbenika učili pravilno govoriti, ali i voljeti hrvatski jezik. „U jeziku si ono što jesi“, poručio je Bratulić i potom naglasio: „Jedina je prava domovina čovjeku jezik.“

Književnu nagradu Stjepko Težak predstavile su Marija Mesarić i Ivana Lukšić. Dodjeljuje se na Međunarodnom natječaju za najljepšu ljubavnu priču Moje drago serce. Natječaj potaknut znamenitim pismom Petra Zrinskog, upućenim ženi Katarini noć uoči smaknuća, pokrenuli su OMH i gradska knjižnica pod pokroviteljstvom Grada Ozlja. Priče vrednuje povjerenstvo u sastavu: književnica Julijana Matanović, Dubravka Težak i Jasmin Imamović. Nagradu Stjepko Težak za 2014. i 2015. dobile su Kristina Kasumović i Vlasta Linić.

Kako mladi naraštaj nastavlja njegovati ljubav prema zavičaju i njegovu govoru, pokazali su učenici OŠ Slava Raškaj uspješnim sudjelovanjem na 35. smotri mladih kajkavskih pjesnikaDragutin Domjanić u Sv. Ivanu Zelini, a mališani iz Područne škole Trg duhovito su predstavili Babinu i dedinu abecedu.

Program prve večeri zaključen je predstavljanjem Panonskog ljetopisa i drugih izdanja Panonskog instituta gradišćanskih Hrvata iz Austrije. Bogat i raznolik sadržaj publikacija koje pridonose kulturnom zbližavanju svih naroda panonske regije opisala je dugogodišnja suradnica glavnog urednika Roberta Hajszana Sanja Benković-Marković.

Srdačan susret s uspješnim sudionicama ovogodišnjega Međunarodnog natječaja Moje drago serce, književnicama Brankom Primorac i Anelom Borčić, koja je u gradić Zrinskih, Frankopana i Slave Raškaj za ovu prigodu došla čak s Visa, održan je 14. studenog. PričeDodir struje Branke Primorac i Stablo u snijegu Anele Borčić predstavila je članica stručnog povjerenstva za dodjelu nagrade koja nosi ime njezina oca, Dubravka Težak, a publika ih je nagradila velikim pljeskom.

(Jasenka Staničić)

Izvor: Vijenac, br. 567

slika

Josip Bratulić na Danima Stjepka Težaka u OzljuUredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva