Ogranak Matice hrvatske u Orebiću - izvješća

Otvorena izložba Davora Sanvincentija NEVIDLJIVI PEJZAŽI

Izložba umjetnika Davora Sanvincentija Nevidljivi pejsaži – Svemir otvorena je 19. srpnja u u crkvi Anuncijati. Izložba se odvija u sklopu širega festivala Dani kulture Orebić Ogranka Matice hrvatske u Orebiću te uz potporu Općine Orebić i Turističke zajednice Općine Orebić.

Nova izložba nastavak je promišljanja i svojevrsna reimaginizacija Sanvincentijeva rada iz 2011. prikazanoga u galeriji Bačva u Zagrebu. U novom postavu Nevidljivih pejzaža umjetnik odlazi dalje od smještanja čovjeka u centar svih stvari, te mu nudi tek dio: prostora-vremena-iskustva-svemira, u kojemu ćemo uvijek pokušati zaustaviti vrijeme i na taj način dobiti prednost, nad ono malo prostora/slike koji ćemo sačuvati, u zbirci vlastitih prisutnosti. Riječ je o audio-vizualnoj instalaciji koja projicirana vertikalno, a u sinergiji sa sakralnim ambijentom nudi novu koncepciju prostornog iskustva koje je sinematično i monumentalno, i samo na tren, beskrajno.

Davor Sanvincenti (1979.) multimedijalni je umjetnik. Intenzivno se bavi područjem fenomenologije audiovizualnoga i antropologijom vizualne kulture, fokusirajući se na propitivanje različitih stanja i oblika ljudskih osjeta i percepcija. U radovima se bavi konceptom iluzije, istražujući moguće granice percepcije te konstrukcije iskustva.

Dobitnik je mnogih nagrada među kojima se ističu Radoslav Putar (2010) za najboljeg umjetnika do 35 godina i T-HT nagrade pri Muzeju Suvremene Umjetnosti (2008. i 2017.). Izlagao je na brojnim međunarodnim izložbama i festivalima.

Izvor: Vijenac br. 610-612Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva