Ogranak Matice hrvatske u Novoj Gradiški - izvješća

Treći LET S GAVRANOM

Let s Gavranom jedinstven je književno-kazališni festival u Hrvatskoj,  posvećen hrvatskom dramatičaru, romanopiscu, pripovjedaču, piscu za mlade, najprevođenijem hrvatskom književniku Miri Gavranu, jedinom živućem dramatičaru u Europi koji ima kazališni festival njemu posvećen i  izvan zemlje rođenja.

Manifestaciju su organizirali Gradska knjižnica Nova Gradiška, Pučko otvoreno učilište "Matija Antun Relković" pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Brodsko-posavske županije i Grada Nova Gradiška. Suorganizatori su  Gradski muzej, Gimnazija i novogradiški Ogranak Matice hrvatske.

"Treći let s Gavranom" otvoren je 21. studenoga u Domu kulture iznimnom izložbom pod nazivom "Gladni ste dobre knjige?", a brojnim okupljenim ljubiteljima Mirinoga književnog rada i njegovim prijateljima obratila se prof. Biljana Dakić, ravnateljica Gradske knjižnice istaknuvši, među ostalim, kako nam je svima čast i ponos što Miro Gavran pripada baš nama, što je potekao iz naše sredine.

Vrlo zanimljiv postav i naziv izložbe knjiga i plakata iz bogatog fundusa Zavičajne zbirke Gradskog muzeja, Knjižnice i samog autora pojasnila je autorica prof. Danijela Juranović.

-Nakon dvije uspješne dokumentarne izložbe u sklopu 1. i 2. književno-kazališnog festivala "Let s Gavranom" 2015. i 2016. godine, ovogodišnja izložba naziva "Gladni ste knjige?" na simboličan način prikazuje  "Mirinu kuhinju" u kojoj se serviraju knjige, rečenice, riječi, slova, a kao najvažniji sastojci ponuđene hrane uz, naravno, ideju, ističu se mašta, ljubav, ljubav i opet – ljubav.

Knjiga je servirana… upravo se okupljanjem oko stola, slavljenjem obiteljskog objeda i zajedništva želi naglasiti i osvijestiti potreba čitanja u obitelji koja je jedan od ključnih dionika osobnog razvoja svakog pojedinca. Uz razvoj navika za stolom, pozvani smo i na unapređivanje čitalačkih navika unutar obitelj, a naročito prenošenja istih na najmlađe dobne skupine. Na tom tragu je i otvoreni hladnjak pun knjiga koji poziva na konzumaciju istih uvažavajući dječju ljubav prema slasticama i onu Ujevićevu kako „knjiga nije hrana, ali je poslastica“ – navela je, uz ostalo, prof. Danijela Juranović.Izložbu je otvorio gradonačelnik ističući književnikov veliki značaj za Novu Gradišku.

Upoznajući  sa sadržajima ovogodišnjih Dana s Gavranom, ravanteljica Gradske knjižnice  prof. Biljana Dakić, na vrlo osebujan način vodila je i program otvorenja koji se ove godine dogodio dokumentarnim filmom o Miri Gavranu, redatelja i scenarista Zdravka Fučeka, a u produkciji Dokumentarnog programa HRT-a, na što su u ovoj redakciji i TV kući, prema riječima urednika Vladimira Brnardića, izuzetno ponosni.

 

– Zahvalan sam svima koji sudjeluju u organizaciji "3. leta s Gavranom", a drago mi je da su s nama i gosti iz Praga. Film ne govori samo o meni, nego o svima nama, o ljudima u mom životu i onome što se ovdje događa. Film nije zanimljiv samo sada. Kao dokument, smatram da će biti zanimljiviji za 10, 20 ili 30 godina kao dokument vremena. Zahvala autoru Zdravku Fučeku i Vladimiru Brnardiću, uredniku dokumentarnog programa HRT-a – istaknuo je, među ostalim Miro Gavran.

Na otvaranju 3. Leta s Gavranom i pretpremijeri dokumentarnog filma „Miro Gavran“ bili su i František Karoch, producent Gavranfesta u Pragu i Jana Krasna, prevoditeljica Gavranovih djela.

U sklopu ovogodišnjeg "Trećeg leta s Gavranom" promoviran je prvi mali zbornik mladih Brodsko-posavske županije pod nazivom "Svašta u našim glavama".  Literarni su to radovi pristigli na Natječaj  "Let s Gavranom 2017." za učenike viših razreda osnovnih škola na teme iz književnikova stvaralaštva. Objavljeno je 17 radova, koliko ih je i stiglo.

-Nismo ih klasificirali po uspješnosti, jer je upravo Miro Gavran rekao kako ne bi bilo lijepo da se učenici dijele bilo po čemu. Ima vrlo zanimljivih radova, koji obećavaju bogat stvaralački potencijal, možda, u nekoj budućnosti-naglasila je, među ostalim prof. Vjekoslava Bagarić, predsjednica novogradiškog Ogranka MH i članica Povjerenstva. Uslijedio je susret osnovnoškolaca i srednjoškolaca, članova Fun kluba Miro Gavran s piscem, posjeta Gimnaziji i Mirinoj učionici, koja i nosi ime po njemu, a u organizaciji Turističke zajednice, otvorena je novogradiške Šetnica na kojoj se, uz informativne panoe značajnih ljudi za grad, nalazi i pano Mire Gavrana. "Treći let s Gavranom" završio je u Dječjem odjelu knjižnice predstavljanjem trećeg izdanja književnikova romana "Nekoliko ptica i jedno nebo".

 (Ivanka Herceg)Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva