Ogranak Matice hrvatske u Novoj Gradiški - izvješća

Drugi LET S GAVRANOM

Manifestacija Drugi let s Gavranom održana je 16. i 17. studenoga u novogradiškom Domu kulture. Riječ je o književno-kazališnom festivalu posvećenu Miri Gavranu, hrvatskom dramatičaru, romanopiscu, pripovjedaču i piscu za mlade, članu suradniku HAZU-a i članu Glavnog odbora MH, ponosu Grada Nove Gradiške.

Organizator je manifestacije Gradska knjižnica Nova Gradiška, a suorganizatori su Pučko otvoreno učilište Matija Antun Relković u Novoj Gradiški, Ogranak Matice hrvatske u Novoj Gradiški, novogradiška Gimnazija i Turistička zajednica. Program je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Brodsko-posavske županije i Grada Nova Gradiška.

Julijana Matanović, Miro Gavran i Biljana Dakić

Prvi dan nakon razgledavanja izložbe Prvi let s Gavranom autorice Marije Karlovčan-Subić u Gradskoj knjižnici održano je predstavljanje zbornika Miro Gavran – prozni i dramski pisac. U zbornik je uvršteno šesnaest znanstvenih radova s prošlogodišnjega znanstvenog skupa autora iz Hrvatske, Rusije, Slovačke i Makedonije (Venko Andonovski, Alen Biskupović, Zdenka Đerđ, Alica Kulihova, Ana Lederer, Željka Lovrenčić, Lucija Ljubić, Julijana Matanović, Miroslav Međimorec, Mira Muhoberac, Sanja Nikčević, Jasmina Pacek, Dubravka Težak, Galina G. Tiapko, Ivan Trojan i Igor Žic). Zbornik su predstavili Biljana Dakić, ravnateljica knjižnice i članica Ogranka MH, u ime izdavača, Julijana Matanović, glavna urednica zbornika i Miro Gavran, „predmet proučavanja“, kako se sam predstavio i izvijestio skup što je sve objavio u razdoblju od prvog festivala. Predstavljanju je bio nazočan i recenzent Pavao Pavličić uz još nekoliko spomenutih autora.

Nakon predstavljanja zbornika u kazališnoj dvorani Teatar Gavran pretpremijerno je izveo Gavranovu komediju Zaboravi Hollywood (glumci Željko Königsknecht i Jakov Gavran, redatelj Miroslav Međimorec, scena i kostimi Jasmina Pacek).

Drugi dan u podne u kazališnoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Matija Antun Relković predstavljen je roman Mire Gavrana Ljeto za pamćenje, nagrađen nagradom Mato Lovrak kao najbolji dječji roman 2015. Roman su predstavili Dubravka Težak i Miro Gavran, ulomke iz romana interpretirala je Mladena Gavran, a moderatorica je bila Biljana Dakić. U prepunoj kazališnoj dvorani nazočni su bili učenici osnovnih škola Nove Gradiške i okolice, zajedno s učiteljima i profesorima. U neposrednoj komunikaciji s autorom učenici su postavljali pitanja na koja je Miro Gavran duhovito odgovarao.

U večernjem dijelu manifestacije izvedena je drama Mire Gavrana Parovi (glumci Ana Vilenica, Ivan Glowatzky, Mladena Gavran, Ivica Jončić, Jakov Gavran i Sara Moser, redatelj Robert Raponja, scena i kostimi Jasmina Pacek). Gavranova drama dosad je izvedena premijerno u Litvi i Makedoniji, a odsad je dostupna i hrvatskim gledateljima. U Novoj Gradiški od 25. svibnja 1990. izvedeno je već trideset predstava Mire Gavrana te je ravnateljica POU M. A. Relković Marija Karlovčan Subić s pravom predložila da kazališnu dvoranu nazovemo njegovim imenom.

(Josip Ostić)

Izvor: Vijenac, br. 593Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva