Ogranak Matice hrvatske u Križevcima - izvješća

Predavanje i susret s Julijanom Matanović
ŽENE U KNJIŽEVNOSTI: MARIJA JURIĆ ZAGORKA

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Križevcima i Srednje škole „Ivan Seljanec” Križevci održan je u ponedjeljak, 11. prosinca književni susret s književnicom i književnom povjesničarkom Julijanom Matanović, s temom Žene u književnosti.

Profesorica Matanović predstavila je život i stvaralaštvo Marije Jurić Zagorke, prve profesionalne novinarke i najčitanije hrvatske književnice, koja je desetljećima bila nepravedno zanemarena u pregledima hrvatske povijesti književnosti. O Zagorki je govorila kao čitateljica iznoseći svoja iskustva i opisujući prve susrete sa Zagorkinim romanima, ali i kao književna povjesničarka o revalorizaciji Zagorkina djela osamdesetih godina 20. stoljeća. Osim na primjeru Zagorke, o ženama u književnosti progovorila je iznoseći i osobna iskustva s pisanjem i traženjem svoga mjesta u „muškome svijetu” pisaca njezine generacije.

Program je obogaćen dramskim prikazom Marije Jurić Zagorke, koju je odlično utjelovila učenica 4. razreda SŠ „Ivan Seljanec” Ana-Marija Ferenčak pod mentorstvom profesorice Ive Šakić. Program je vodio Dorian Copak, a kao predstavnica organizatora publiku je pozdravila i cvijeće književnici predala predsjednica Ogranka MH u Križevcima Renata Husinec.

(Renata Husinec)Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva