Ogranak Matice hrvatske u Križevcima - izvješća

Književna večer KRLEŽA U POLEMICI, RIJEČI I POKRETU

Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Koprivničko-križevačke županije u Križevcima HAZU, Pučko otvoreno učilište Križevci i Ogranak Matice hrvatske u Križevcima organizirali su u četvrtak, 2. ožujka 2017. književnu večer Krleža u polemici, riječi i pokretu i predstavljanje knjige Sanje Nikčević Mit o Krleži  u izdanju Matice hrvatske. 

Autorica  je pokušala odgovoriti na pitanja koja su se godinama pojavljivala u medijima počevši s tezom o krležodulima i krležoklastima, osporavateljima i obožavateljima Krleže i njegova djela te pitanjem temelji li se njihov sukob na poetici ili na politici. Nizom argumentiranih činjenica odgovorila je na pitanje je li Krleža 90-ih bio gotov zabranjen i kazališno zanemaren u Hrvatskoj izdvajajući podatak kako je između 2001. i 2010. izvedeno 28 predstava prema Krležinim tekstovima u hrvatskim kazalištima. Autorica je zaključila kako hrvatska književnost ne može samo tako odbaciti cijele generacije autora koji ostaju zanemareni i u sjeni jednog velikana te je time otvorila prostor kritičkom promišljanju o suvremenoj hrvatskoj drami. U drugom dijelu programa prikazana je kazališna predstava Miroslava Krleže Saloma/Rekvijem za mladog umjetnika, monokoreodrama u izvedbi Selme Mehić koja je spojivši pokret i riječ sugestivno interpretirala ulogu Salome.                                 

Na samom početku književne večeri prisutne je pozdravio akademik Franjo Tomić, predsjednik Zavoda za znanstveno-istraživački i umjetnički rad HAZU Koprivničko-križevačke županije u Križevcima, a program je moderirala Renata Husinec, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Križevcima.

 (Danijela Zagorec)

slika

Selma Mehić i Sanja NikčevićUredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva