Ogranak Matice hrvatske u Križevcima - izvješća

Otvorenje izložbe KRIŽEVAČKO KNJIŽNO BLAGO IZ OBITELJSKIH KNJIŽNICA

Izložbu je svečano otvorio akademik Josip Bratulić, napomenuvši kako je knjiga oduvijek imala status blaga u kući u kojoj se čuvala te da ga veseli da se u Križevcima održala izložba ovakvoga tipa jer Križevci imaju posebno mjesto u povijesti hrvatske knjige. 

Nakon višemjesečne potrage za najstarijim tiskovinama u Gradskoj knjižnici „Franjo Marković” otvorena je 24. listopada izložba „Križevačko knjižno blago - Iz obiteljskih knjižnica”. Riječi podrške i poticaja organizatorima je uputio križevački dogradonačelnik Tomislav Katanović, a mnogobrojnu križevačku publika pozdravila je predsjednica OMH u Križevcima Renata Husinec. Tijek same akcije i rada na izložbi i katalogu opisale su profesorice hrvatskoga jezika i članice Matice hrvatske Martina Valec-Rebić i Danijela Zagorec, izdvojivši da je akcija OMH u Križevcima Tražimo najstarije tiskovine križevačkoga kraja, započeta u ožujku, a zatvorena u srpnju, premašila očekivanja samih organizatora te da se za sudjelovanje prijavilo 28 pojedinaca i obitelji s ukupno preko pet stotina knjiga raznolikoga sadržaja, od religioznih knjiga, stručnih knjiga raznih znanstvenih i umjetničkih područja, rječnika, gramatika i leksikona, atlasa, spomenica, pravila i izvješća raznih institucija, priručnika za obrazovanje i samoobrazovanje, novina i časopisa, pjesmarica, kuharica,čak i nogometnih pravila i uputa za polaganje vozačkoga ispita, sve do beletristike, što pokazuje kako su Križevčani imali širok raspon interesa jer njihove knjige pokrivaju sva područja ljudskoga djelovanja.

Naslovnica kataloga izložbe

Cilj akcije nije bio samo prikupiti i popisati knjige, već podsjetiti svoje sugrađane na važno mjesto knjige i pisane riječi u identitetu Grada. Vrste i sadržaji knjiga zorno prikazuju prožimajući odnos svjetovnog i profanog, umjetnosti i znanosti, urbanog i ruralnog, ukazujući na posebnu brigu prema vlastitome jeziku, ali i na poštovanje prema drugim kulturama.

Otvorenje izložbe

Svečanost knjige najbolje je obilježiti objavom nove knjige, pa je vrijedan rezultat izložbe katalog koji je obuhvatio 342 knjige. U katalogu  važno i posebno mjesto zauzimaju izdanja iz križevačkih tiskara, čija je povijest detaljno kronološki predstavljena uz dodatak slika i razglednica.

Osim materijalne i opipljive važnosti izložbe, još je vrjednije istaknuti duhovno bogatstvo te iskrenu radost i ponos posjetitelja izložbe jer su osjetili povezanost s prošlošću svoga grada, ali i poticaj da se svojim djelovanjem upišu u neke buduće stranice knjiga. 

(Iva Rupčić)Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva