Ogranak Matice hrvatske u Križevcima - izvješća

Kajkavska poezija Božice Jelušić i Mirne Weber

U četvrtak 10. ožujka 2016. u koncertnoj dvorani Glazbene škole Alberta Štrige predstavljene su dvije knjige: Ftič kesnokrič (2016.) Božice Jelušić i Božja ofčica (2014.) Mirne Weber.

U organizaciji Ogranka  Matice hrvatske u Križevcima održana je još jedna književna večer posvećena kajkavskoj riječi. U četvrtak 10. ožujka 2016. u koncertnoj dvorani Glazbene škole Alberta Štrige predstavljene su dvije knjige: Ftič kesnokrič (2016.) Božice Jelušić i Božja ofčica (2014.) Mirne Weber.

Na početku susreta prisutne je u ime nakladnika Tonimir pozdravila Marija Martinez, istaknuvši kako suradnja s Božicom Jelušić na knjizi Ftič kesnokrič nije prva njihova suradnja, ali svakako ni posljednja jer će njihova kuća povodom 45 godina Jelušićina stvaralaštva i 65 godina života izdati petoknjižje, kojemu je Ftič kesnokrič prva knjiga.

Kako varaždinska pjesnikinja Mirna Weber, nažalost, nije mogla sudjelovati na susretu, njezinu je zbirku Božja ofčica predstavila Božica Jelušić, koja joj je urednica, pročitavši nekoliko pjesama iz zbirke u kojoj dominiraju motivi zavičaja, prirode, ali i ženske snage. Weber je, inače, ugledna ortodontica koja je 2011. počela pisati pjesme i objavljivati ih na društvenim mrežama. Zahvaljujući pozitivnim reakcijama koje su je ohrabrile da nastavi pisati i mentorstvu Božice Jelušić, koja je od dvjestotinjak pjesama odabrala pedeset, 2014. objavljena joj je prva zbirka simboličnog naziva Božja ofčica.

Jelušićeva je potom predstavila svoju novu zbirku Ftič kesnokrič, čiji naslov sugerira njezinu spremnost da pjeva i upozorava čak i onda kad svi odustanu. Svoj brušeni kajkavski izričaj ilustrirala je vrsnim interpretiranjem pjesama različite tematike, od one u kojoj pjeva o svojim sjećanjima na djetinjstvo, o zori, nedjelji, svome unuku, do suvremene teme izbjegličke krize. Podsjetila je kako je Međunarodna organizacija za standardizaciju 12. siječnja 2015. kajkavski književni jezik kao povijesni jezik uvrstila među svjetske jezike, što je dodatna potvrda da kajkavštinu treba njegovati i čuvati. Napomenula je i da svaki kajkavski kraj smatra svojim zavičajem jer piše literariziranim oblikom kajkavštine, nastalim proučavanjem različitih kajkavskih govora i djela poznatih kajkavskih pisaca.

Božica Jelušić potpisuje knjigu

Kao i uvijek, posebice je istaknula važnost istinskoga domoljublja, koje se očituje u poštovanju baštine i prirode vlastitoga zavičaja, te potrebu da se jasno svijetu kaže tko smo i što smo, koje su sastavnice našega identiteta, ili će nam to u protivnom reći svijet.

Na kraju susreta autorica je ljubiteljima zvučnosti i ritmičnosti kajkavske poezije napisala i oslikala posvetu u novoj zbirci.

Susret je moderirala predsjednica Ogranka Renata Husinec.

 

(Martina Valec-Rebić)Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva