Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici - izvješća

Predstavljanje SABRANIH DJELA I-IV. Mladena Kerstnera

U suorganizaciji Ogranka MH u Koprivnici i Gradske knjižnice Mladen Kerstner pod pokroviteljstvom grada Ludbrega održana je u Ludbregu u Pivnici „Mejaši“ konferencija za medijske kuće s temom najave 90.obljetnice rođenja hrvatskog književnika, humorista, redatelja, glumca i novinara Mladena Kerstnera (1928. Ludbreg-1991. Zagreb) i objavljivanja edicije njegovih Sabranih djela I-IV u okrilju Ogranka MH u Koprivnici i Knjižnice M. Kerstner. 

Gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić naglasio je da povijest hrvatske književnosti do prije 20 godina gotovo uopće nije prepoznavala M. Kerstnera kao književnika i da će ova Sabrana djela ispraviti tu veliku nepravdu. Glavni urednik edicije Sabranih djela prof.emeritus Stjepan Hranjec ustvrdio je temeljem istraženog opusa i neobjavljenih rukopisa M. Kerstnera, autora „Mejaša“, Gruntovčana“ i „Dirigenta i mužikaša“, koliko je unutrašnje leksičko bogatstvo kajkavske Kerstnerove rečenice te kako će prva knjiga sadržavati drame i komedije, druga poeziju i prozu, treća korespondenciju, a četvrta studiju o opusu i životopis M. Kerstnera te kako je on naš prvi kajkavski komediograf.
Posebni gosti bili su glumci Martin Sagner (Dudek) i Smiljka Bencet „Regica) koji su evocirali suradnju s M. Kerstnerom i pred kamerama Hrvatske televizije posjetili nekoliko lokacija na kojima su snimani „Gruntovčani“ najbolja hrvatska serija 20.stoljeća. O djelu M. Kerstnera i ediciji i suradnji na ovom velikom projektu identiteta sjevernohrvatskog podravskog sela govorili su i Edita Kutnjak-Zlatar, ravnateljica knjižnice M. Kerstner, Mladen Kerstner ml. i Miroslav Betlehem, tajnik Ogranka MH u  Koprivnici.

(D.E.)Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva