Ogranak Matice hrvatske u Kloštar Ivaniću - knjige

Miljenko Šimunović

ART - umjetnost u Ivanić-Gradu 1971-2016. godine

"Za Dane grada Ivanić-Grada, 6. svibnja 1971. godine u novootvorenom (tada) Sveučilištu ivanić-Grad, u atriju kinodvorane izložena je prvi put neka izložba umjetničkih radova, tj. slika naših domaćih autora. Autori su bili članovi Kulturno-umjetničkog društva Posavec iz Ivanić-Grada, koje je imalo više sekcija. Pošto su se događale u samom gradu, a i u Sveučilištu, razne priredbe izložbu je posjetilo za ono vrijeme mnogo zainteresiranih posjetitelja."
Nakon ljeta iste godine lokalni umjetnici mlade generacije nastavili su novoosnovanu praksu izlaganja svojih umjetničkih radova, pod vodstvom profesora srednjih škola. Tako je krenula opušteno organizirana umjetnička aktivnost Grada, u čijem je samom početku sudjelovao autor ove monografije, Miljenko Šimunović.
Art - umjetnost u Ivanić-Gradu  sintetizira raznolik opus lokalne umjetničke djelatnosti navedenog razdoblja koje po pravilima teorije povijesti umjetnosti s punim pravom pripada kategoriji suvremenih umjetničkih pravaca. Monografija sadržajno navodi i povijest umjetničkih udruga u Ivanić-Gradu te posebno udrugu slobodnih umjetnika FORMA 2000, ali i pojedine autore, kao umjetnike individualnih izričaja i stila. Monografija je time jedna znanstveno-povijesna, ali i vrlo osobna, dapače obiteljska studija pojedinačnih i lokalnih umjetničkih razvoja u suvremenom, ali tradicijski utemeljenom kulturno-povijesnom kontekstu.

ART - umjetnost u Ivanić-Gradu 1971-2016. godine

Arhiva

Klikni za povratak