Ogranak Matice hrvatske u Karlovcu - izvješća

Predstavljanje časopisa Ogranka Matice hrvatske u Karlovcu
SVJETLO

U Karlovcu je 21. prosinca u Zorin domu predstavljeno Svjetlo, časopis karlovačkoga Ogranka Matice hrvatske s dugom i bogatom tradicijom izlaženja. Svjetlo je u 2017. godini izašlo kao četverobroj (1–4), no zamisao je da od 2018. godine izlazi dvaput godišnje, istaknulo je Uredništvo koje od ove godine ima novo članstvo: glavna i odgovorna urednica je dr. sc. Irena Lukšić, a preostale članice su dr. sc. Marina Marinković i Jasmina Milovčić, prof.

Uredništvo je u ovoj postavi formirano sredinom godine, nakon smrti dotadašnjega glavnoga urednika dr. Vladimira Cvitanovića. Veći je dio tekstova ovoga broja prikupilo staro uredništvo, posebice radove posvećene karlovačkoj Gimnaziji koja je u 2016. godini proslavila 250. obljetnicu. Prve stranice časopisa već tradicionalno zauzimaju najbolji pjesnički radovi mladih autora nagrađeni i pohvaljeni književnom nagradom Grada Karlovca i karlovačke Matice hrvatske Zdravko Pucak. Nakon promocije Svjetla u istome je prostoru održana i svečana dodjela nagrade Zlatko Tomičić za najbolju kratku priču, u organizaciji Književnoga kruga Karlovac. Najboljim pristiglim uratkom proglašena je priča Dobar dan, poštovanje autorice Ivane Gudelj. Izbor radova iz radionice Književnoga kruga predstavljen je i u ovome broju časopisa.


fotografija preuzeta s poveznice

Novo je Uredništvo Svjetla ovom prigodom izrazilo želje i planove za budućnost: kao jedan od glavnih društvenih kroničara časopis će i dalje u fokusu interesa imati Karlovac, njegovu prošlost, sadašnjost i budućnost. No otvarajući se polako prema horizontima koji izmiču lokalnome, on je i otvoren za suradnju sa svima zainteresiranima, za teme od nacionalnoga i europskoga, globalnoga značaja. Posebice su dobrodošli osvrti na aktualna kulturna zbivanja, od premijera predstava i filmova, otvaranja izložbi do promocija književnih i znanstvenih dostignuća. “Ukratko, pozivamo sve one koji imaju nešto za reći da nam se jave!”, poručila je na promociji i u Uvodnome slovu ovoga broja urednica Irena Lukšić.
Zainteresirani se mogu javiti na adresu: maticahrvatskakarlovac@gmail.com.

 (Marina Marinković)Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva