Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom - izvješća

Poetsko-glazbeni program
SVETOM DUHU NA ČAST

U kapeli Svetog Duha, u srcu Jastrebarskog, u petak 18. svibnja održan je osmi po redu poetsko-glazbeni program "Svetom Duhu na čast", u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom i Glazbene škole Jastrebarsko. 

Svake godine ovaj program privlači sve veći broj izvođača i posjetitelja, a mnogi od njih posjetili su ove godine po prvi put ovaj biser crkvene arhitekture u središtu Jastrebarskog te pritom uživali u pomno odabranom i pripremljenom programu.

Nastupilo je, već tradicionalno, Gradsko pjevačko društvo ''Javor'' pod ravnanjem prof. Ive Barač i uz klavirsku pratnju prof. Elizabete Skobe, a izveli su dvije skladbe Franza Schuberta (čiju 190. obljetnicu smrti obilježavamo ove godine), "K'o košuta što žudi" i "Klanjam ti se smjerno" te skladbu velikana bečke klasike, Josepha Haydna "O, Bože, milo primi".

Glazbenu školu Jastrebarsko predstavljale su profesorice Iva Barač (violina), Iva Zbožinek-Janušić (flauta) i Elizabeta Skobe (glasovir), a sve prisutne, među kojima je bio i ravnatelj Glazbene škole Dragutin Fabijanić, oduševile su svojim izvedbama skladbi Johanna Sebastiana Bacha, Franza Schuberta i Petra Iljiča Čajkovskog.

Poetski dio programa bio je posvećen velikom Augustu Šenoi koji je rođen prije 180 godina. Taj značajni hrvatski romanopisac, pripovjedač, pjesnik i dramatičar do te je mjere utjecao na hrvatsku književnost da se razdoblje u kojem je stvarao često naziva "Šenoino doba". Šenoinu poeziju u kapeli Svetog Duha predstavili su glumice i glumci Kazališta Škrabe - Želimir Hrković, Mark Krcivoj, Kristinko Malnar, Niko Pavelić, Lovro Penić-Ivanko, Dorian Rodić, Ornela Rodić i Jana Valečić. Najmlađi glumci Kazališta Škrabe, Dora Delić, Rino Lafter i Jakov Hrvoje Žebec izveli su pak popularne pučke marijanske pjesme, dok je mlada glumica i pjevačica Hena Pavičić, uz klavirsku pratnju profesorice Elizabete Skobe, otpjevala omiljenu pjesmu "Marijo, svibnja kraljice".

Specijalni gosti večeri bili su momci iz Muške vokalne grupe Borsa iz Draganića. Izveli su pjesme "Evo me", "O, Marijo Majko" i "Svetoj žrtvi", a oduševljena publika pozvala ih je i na dodatak. 

Kroz program je vodila Klementina Škrabe, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom, a organizatori posebno zahvaljuju na susretljivosti jaskanskom župniku i dekanu Stjepanu Rožankoviću te gospođi Đurđici Medvedovski-Hočevar koja sa svojom vjernom ekipom brine o kapeli Svetog Duha.

Ovogodišnji program "Svetom Duhu na čast", kao i svih prethodnih godina, osmislio je prof. Nino Škrabe. Izvođači su nagrađeni dugim i toplim pljeskom, a svi prisutni poželjeli su da ovakvih kulturnih programa u Jastrebarskom bude više.

(Klementina Škrabe)Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva