Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom - izvješća

Predstavljanje 40. jubilarnog godišta ŽUMBERAČKOG KRIJESA

U Velikoj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu, u subotu, 20. siječnja održano je svečano predstavljanje jubilarnoga, 40. broja Žumberačkog krijesa

U organizaciji uredništva Krijesa i Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom tom prigodom okupio se velik broj Žumberčana i prijatelja Žumberka, među njima i zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić, gradonačelnica Ozlja Gordana Lipšinić, zamjenik gradonačelnika Jastrebarskog Stipe Bučar, načelnik Općine Krašić Josip Petković Fajnik, načelnik Općine Žumberak Zdenko Šiljak i izaslanik samoborskog gradonačelnika, pročelnik u gradskoj upravi Marinko Džepina.

Kroz program je vodila Alenka Crljenica, u glazbenom dijelu nastupile su članice KUD-a "Marko Vukasović" pod dirigentskom palicom Igora Kosa, a prigodne pjesme izrecitirali su Zvonko Jurčević i Milan Delivuk. U ime Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom prisutne je pozdravila predsjednica Klementina Škrabe, dok je izvršni producent cijeloga događaja bio član uredništva Krijesa i upravitelj Grkokatoličkoga pastoralnog centra u Samoboru Danijel Vranešić.

O povijesti "Krijesa" od 1978. do danas govorio je glavni urednik, otac Mile Vranešić. Naglasio je važnost riječi "hvala", "oprosti" i "molim", i za prošlost, sadašnjost i budućnost Krijesa, ali i čovječanstva općenito. Podsjetio je kako je glavni motiv izdavanja prvoga Krijesa prije 40 godina bilo povezati raseljene Žumberčane, a to je cilj i danas. Na kraju je dodao: "Dok ne shvatimo da nas zemlja hrani, nema perspektive ni za Žumberak, ni za Liku, ni za Slavoniju, niti za Hrvatsku." 

Jubilarni broj Žumberačkog krijesa predstavio je predsjednik Matice hrvatske, akademik Stjepan Damjanović, koji je naglasio važnost Krijesa u njegovanju povijesnoga zajedništva rimokatolika i grkokatolika Žumberka.

U nastavku programa predstavljene su još četiri knjige tiskane u 2017. godini, koje svojim sadržajem imaju veze sa Žumberkom. Knjigu Duhovnu baštinu Stepinčeva i Kuharićeva zavičaja predstavio je autor mr. Anđelko Košćak, rektor bogoslovnoga sjemeništa u Zagrebu, a knjigu Priče iz zaboravljenog kraja Aleksandre Ščukanec urednik Damir Agičić. O istraživanjima, izložbi i knjizi naziva Od Budinjaka do Mainza govorio je arheolog Želimir Škoberne, a monografiju KUD-a Žumberčani Čuvari žumberačke kulturne baštine predstavile su predsjednica društva Biserka Kablar i glavna urednica knjige Ana Zgombić.

Na kraju programa otac Mile Vranešić uručio je zahvalnice institucijama zaslužnima za opstanak Krijesa, a njemu je prigodni poklon, skulpturu Vlade Gvozdanovića, u znak zahvalnosti predao predsjednik KUD-a "Marko Vukasović" Janko Jelenić. Uz članove Predsjedništva Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom, predsjednicu Klementinu Škrabe, tajnika Stjepana Volarića i Ninu Škrabea, predstavljanju Krijesa prisustvovali su i jaskanski matičari, čelni ljudi udruge Žumberački uskoci Milan Radić i Željko Hranilović te potpredsjednik Matice hrvatske Stjepan Sučić i jaskanski grkokatolički župnik Milan Stipić.

(Klementina Škrabe)

fotografije: Edi KirschenheuterUredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva