Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom - izvješća

Predstava DOBRI ČOVJEK BAŽULEK

U koprodukciji zagrebačkoga kazališta KNAP i karlovačkoga Gradskog kazališta Zorin dom u Zagrebu je u subotu 16. prosinca s velikim uspjehom premijerno izvedena nova predstava Nina Škrabe, Dobri čovjek Bažulek, u režiji Georgija Para. Gledatelji su oduševljeno prihvatili Bažuleka i njegove doživljaje, a predstava će premijerno biti izvedena i u karlovačkom Zorinom domu, 2. veljače 2018.

U "Bažuleku" glume Mladen Vasary, Ana-Marija Percaić, Iva Šimić, Giulio Settimo i Nino Pavleković. Na prvim izvedbama zapljeskali su im, pored ostalih, i legendarni dirigent Vladimir Kranjčević, proslavljeni koreograf Milko Šparemblek, intendantica HNK u Varaždinu Jasna Jakovljević, ravnatelj karlovačkog Zorin doma Srećko Šestan, nacionalna glumačka prvakinja Branka Cvitković, filmski redatelj Jakov Sedlar, teatrologinja Sanja Nikčević, književnici Sonja Zubović i Stijepo Mijović Kočan, kazališni kritičari Tomislav Kurelec i Andrija Tunjić, poznati nakladnik Josip Pandurić, načelnik Krašića Josip Petković Fajnik, zamjenik gradonačelnika Svetog Ivana Zeline Mario Dukarić i mnogi drugi ugledni gosti, među njima i brojni Jaskanci. Nakon premijere voditelj Kazališta KNAP Boris Kovačević uručio je autoru Ninu Škrabeu poklon u čast 50. godišnjice kazališnog djelovanja, kao i redatelju Georgiju Paru koji je svoju prvu predstavu postavio prije 60 godina. 

Dobri čovjek Bažulek (u predstavi ga briljantno tumači Mladen Vasary) mali je hrvatski čovjek, dobronamjeran i susretljiv, nesiguran i tjeskoban, kotačić u globalnom i lokalnom mehanizmu. Klobučar Bažulek čini sve što mu autoriteti nalažu, živi kako je propisano, uživa u svojim malim radostima, radi posao koji voli i nastoji plaćati sve svoje račune. Jednog dana se nenadano nađe u žrvnju vlastodržačke i pravno-korupcijske mašinerije - izgubi posao, stan i ženu te krene u tragikomičnu, kerempuhovsku potragu za rješenjem svojih problema i za uzrocima svoje nezaslužene i nesretne sudbine.

Nino Škrabe, književnik i dramatičar, umjetnički voditelj Kazališta Škrabe i član Predsjedništva Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom, ovom predstavom započeo je proslavu svoje velike obljetnice, 50 godina kontinuiranog kazališnog djelovanja. "Dobri čovjek Bažulek" njegova je šesta uspješna suradnja s redateljem Georgijem Parom, nakon histrionskih hitova "Ljubica", "Idu svati mlade ni" i "Francekova teta" te kazališnih uspješnica u KNAP-u, "Malo morgen" i "Koltovi generala Pattona". Svoju najnoviju predstavu autor i redatelj posvetili su Žumberku i Žumberčanima.Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva