Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom - izvješća

Otvorena izložba jaslica umjetnice Paole Palumbo

U ponedjeljak, 27. studenoga u srcu Zagreba, u Knjižnici Bogdana Ogrizovića otvorena je izložba jaslica Paole Palumbo, moliške Hrvatice iz mjesta San Felice del Molise na jugu Italije.


Na početku je sve prisutne pozdravila voditeljica Knjižnice Jasna Kovačević, a kroz program je umješno vodila književnica i pjesnikinja Sonja Zubović.


O moliškim Hrvatima i važnosti njihove višestoljetne opstojnosti govorio je književnik i dramatičar Nino Škrabe, naglasivši pritom veliko značenje jaslica kao simbola Božića, zajedništva, ljubavi i obitelji. Sonja Zubović istaknula je da je razlog otvaranja ove izložbe, uz umjetničku ljepotu izloženih jaslica, i davanje važnosti očuvanju jezika i običaja moliških Hrvata. Naime, u sklopu otvorenja izložbe prikazan je dokumentarni film o jedinstvenim živim jaslicama moliških Hrvata u San Felice del Moliseu. U prikazu živih jaslica sudjeluje 150 osoba, manifestacija se odvija na ulicama, u kućama i podrumima u središtu mjesta, a  jaslice pokazuju stare zanate, običaje i život predaka moliških Hrvata.

Kako se Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom, čiji su Nino Škrabe i Sonja Zubović aktivni članovi, uključio u organizaciju otvorenja ove izložbe, u Knjižnici Bogdana Ogrizovića okupili su se tom prilikom brojni Jaskanci i njihovi prijatelji, među ostalima i predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom Klementina Škrabe te zamjenik gradonačelnika Jastrebarskog Stipe Bučar. Otvorenje izložbe jaslica posjetili su i prijatelji i kolege autorice izloženih jaslica Paole Palumbo koja je studirala hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu pa se ovom prilikom ponovno susrela s kolegama iz studentskih dana.
Hrvatski naziv mjesta San Felice del Molise je Štifilić, a to je jedno od tri mjesta u kojem živi zajednica moliških Hrvata u talijanskoj pokrajini Molise. Druga dva su Montemitro (Mundimitar) i Acquaviva Collecroci (Živa voda ili Kruc). Hrvati su se ovdje nastanili u bijegu od Turaka u 13. stoljeću, a pretpostavlja se da su došli iz biokovsko-neretvanskog područja, odnosno makarskog primorja i s otoka Hvara i Brača. I danas se u ta tri mala mjesta u pokrajini Molise govori stari hrvatski jezik.

Paola Palumbo rođena je u San Felice del Moliseu 28. svibnja 1961. Njena kreativnost počinje izradom nakita od kože i malih ukrasnih predmeta za interijere. Slijedi period slikarstva sa specifičnom upotrebom boja, a izrada jaslica bila je prirodni nastavak umjetničkog puta, iz ljubavi prema rodnome mjestu koje oblikom i položajem pruža savršene ideje za realizaciju jaslica. Svoje radove izlagala je na dvadesetak samostalnih i kolektivnih izložbi u Italiji. Godine 2011. svojim se jaslicama predstavila u Gradskome muzeju Omiša, a izložba u Zagrebu njezino je drugo gostovanje u Hrvatskoj. Na izložbi koja se može razgledati u izlogu Knjižnice Bogdana Ogrizovića mogu se vidjeti 23 jaslice, a u njezinoj kolekciji su i jaslice napravljene u ljusci oraha, češeru, šalici za espresso, lanterni, lončiću za kavu, koricama knjiga... Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva