Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom - izvješća

Otvorena izložba slika Josipa Falice i skulptura Zdenka Grgeljca

U četvrtak, 23. studenoga u Galeriji Mirko Virius, prostoru Hrvatskoga društva naivnih umjetnika u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu otvorena je izložba slika Josipa Falice i skulptura Zdenka Grgeljca

Umjetnike, ali i ljubitelje umjetnosti koji su se tom prilikom okupili u Galeriji pozdravio je na početku voditelj Galerije Igor Mukić, a o slikarstvu Josipa Falice te kiparstvu Zdenka Grgeljca govorila je autorica predgovora kataloga izložbe, Zrinka Pillauer Marić, ujedno i bivša voditeljica Galerije Mirko Virius. Umjetnici Josip Falica i Zdenko Grgeljac također su pozdravili i zahvalili svima na dolasku. Brojni posjetitelji, među kojima se našlo i mnogo Jaskanaca, sa zanimanjem su razgledali izložbu, a na kraju službenog dijela otvorenja u ime Grada Jastrebarskog sve prisutne pozdravio je zamjenik gradonačelnika Jastrebarskog Stipe Bučar.

Jaskanac Josip Falica počeo je izlagati slike 1974., otkada sudjeluje na više desetaka skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je brojnih nagrada, medalja, plaketa i diploma. Član je Hrvatskoga društva naivnih likovnih umjetnika u Zagrebu i Predsjedništva Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom. Samostalno je izlagao u Svetoj Jani, Zagrebu, Trogiru, Jastrebarskom, Splitu, Karlovcu i Svetom Ivanu Zelini. Likovno je opremio knjige Nine Škrabea Druga zvijezda zdesna (2013) u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom i U Plavom podrumu (2017) u izdanju Kreativnog studija Zvrk.

Karlovčanin Zdenko Grgeljac izradom skulptura bavi se intenzivnije od 1973. Član je Hrvatskoga društva naivnih umjetnika u Zagrebu, Udruge likovnih autora Karlovca i Accademia Italia delle Arti e del Lavoro. Samostalne izložbe do sada je održao u Karlovcu, Gospiću, Zagrebu, Krapinskim Toplicama, Ozlju, Jastrebarskom, Petrinji i Sisku te u Beogradu (Srbija), Trebnju, Sevnici i Kranju (Slovenija). Skupno je izlagao u Francuskoj, Njemačkoj, Austriji, Italiji, Sloveniji, Ukrajini, Mađarskoj i na stotinjak izložbi u Hrvatskoj. Sudjelovao je na pedesetak likovnih kolonija, na mnogobrojnim humanitarnim akcijama te primio desetak nagrada i niz priznanja za svoj rad. Djela mu se nalaze u mnogim muzejima, galerijama i privatnim zbirkama u zemlji i inozemstvu.

fotografija: Neven FalicaUredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva