Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom - izvješća

Održana VEČER MIRKA DIKŠIĆA

Mjesni odbor Cvetković i Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom u petak, 22. rujna 2017. organizirali su u Vatrogasnom domu Cvetković "Večer Mirka Dikšića".

 Bila je to večer posvećena životu i djelu glasovitog hrvatskog i kanadskog radiokemičara i neuroznanstvenika, dopisnog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, dobitnika Nagrade za životno djelo Grada Jastrebarskog, rođenog Cvetkovčanca Mirka Dikšića.

 

Prisutne je u ime organizatora, Mjesnog odbora Cvetković, na početku pozdravio Ivan Bakšić, a u ime Grada Jastrebarskog zamjenik gradonačelnika Stipe Bučar. Kroz program je vodila predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom Klementina Škrabe, a u glazbenom dijelu sudjelovali su Kulturno-umjetničko društvo "Cvijet" iz Cvetkovića (čiji je nastup pripremila Manuela Budišćak) i Puhački orkestar Dobrovoljnog vatrogasnog društva Cvetković (pod ravnanjem maestra Dragutina Fabijanića). Scenarij priredbe osmislio je prof. Nino Škrabe.

 

Prof. dr. Mirko Dikšić započeo je znanstvenu karijeru istražujući nuklearne reakcije kao svoju užu specijalnost, ali je uspješno radio i na problemima aktivacijske analize i proizvodnje radionuklida na ciklotronu. To iskustvo mu je kasnije pomoglo u organizaciji i vođenju ciklotrona u Montrealu (Kanada). Među njegova najznačajna dostignuća  svakako se ubraja sinteza i primjena radioaktivno obilježenog alfa-metiltriptofana u određivanju brzine sinteze serotonina u mozgu. Za razvoj te metode dodijeljena mu je 2000. Nagrada za inovacije u neuropsihofarmakologiji Kanadskog koledža za neuropsihofarmakologiju. Objavio je veliki broj znanstvenih radova o kontroli brzine sinteze serotonina u mozgu životinja i ljudi te održao više od stotinu predavanja diljem svijeta. Sudjelovao je kao gost na brojnim skupovima kemičara i neuroznanstvenika u Hrvatskoj, a u njegovom laboratoriju radilo je više hrvatskih znanstvenika.

 

Na "Večeri Mirka Dikšića" u cvetkovačkom Vatrogasnom domu, Cvetkovčanci, Jaskanci i njihovi gosti na pravi su način odali počast velikom sinu jaskanskog kraja, ali i naučili više o njegovoj znanstvenoj karijeri i životu u Kanadi.

 

Sestra Mirka Dikšića, znanstvena savjetnica dr.sc. Mira Grdiša, govorila je o njihovoj obitelji i cvetkovačkom djetinjstvu te posebno o tome koliko joj je brat značio u životnom i znanstvenom razvoju. Školski kolega i prijatelj Mirka Dikšića Mirko Benko prisjetio se njihovih druženja u djetinjstvu i mladosti, ispričao je školske anegdote i nestašluke, a prisutni su mogli ponešto naučiti o Cvetkoviću onih dana te o prijateljstvu dva Mirka koje traje i dandanas. Vjenčani kum, školski kolega i dugogodišnji suradnik Mirka Dikšića dr.sc. Krešimir Kvastek govorio je o danima zajedničkog školovanja i studija te o dugogodišnjem prijateljstvu, suradnji i znanstvenom ugledu Mirka Dikšića. Dr.sc. Dorotea Mück-Šeler ispričala je o svojoj suradnji s Mirkom Dikšićem, o njegovim vezama s Institutom Ruđer Bošković i hrvatskim znanstvenicima te o svojem boravku u laboratoriju Mirka Dikšića u  Kanadi, na Sveučilištu McGill u Montrealu. Akademik Mladen Žinić, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, sveučilišni profesor, prisutnima je potvrdio značaj Mirka Dikšića u hrvatskoj i svjetskoj znanosti te pojasnio razloge njegovog izbora za dopisnog člana HAZU-a.

 

Na kraju se publici, praćen gromoglasnim pljeskom, obratio vidno ganut Mirko Dikšić, koji je prisutne uz pomoć fotografija upoznao sa svojim životnim i znanstvenim putem, od djetinjstva i mladosti u Cvetkoviću i Zagrebu, do Montreala i svjetskih sveučilišta, a naglasio je i trajnu vezu koju ima sa svojim zavičajem.

 

Večer je završila u vedrom i svečanom tonu, a svi nazočni su se nastavili družiti uz prigodni domjenak koji je pripremio Mjesni odbor Cvetković.

 

fotografije: Kristinko MalnarUredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva