Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom - izvješća

Obilježeno 400 godina od
DOSELJENJA SENJSKIH USKOKA U ŽUMBERAK

U subotu 23. rujna 2017. u organizaciji Udruge Uskok Sošice u središnjem žumberačkom naselju Sošicama održana je proslava 400. obljetnice doseljenja uskočkih obitelji iz Senja u Žumberak (1617-2017).

Nakon uvodnih riječi voditeljice programa Ljiljane Meštrić, velik broj okupljenih uzvanika na početku svečanosti u ime organizacijskog odbora pozdravio je tajnik udruge Željko Hranilović. Prisutnima se zatim prigodnim govorom obratio načelnik Općine Žumberak Zdenko Šiljak, istaknuvši posebnu radost zbog dolaska velikog broja gostiju na ovu svečanost. Skup je u ime uskočkih i husarskih udruga iz Senja, Klisa, Karlovca i Samobora pozdravio zapovjednik povijesne postrojbe Kliških uskoka Damir Žura, a u ime kulturnih udruga pozdrav je uputio predsjednik KUD-a Marko Vukasović iz Samobora Janko Jelenić. O inicijativi obnove sjećanja na žumberačkog uskoka Janka Šajatovića Krabata prisutnima je govorila Monika Bračika koja je I najavila uređenje spomen-doma u Žumberku, koji će generacijama trajno svjedočiti o povijesnoj ulozi ovog slavnog uskočkog ratnika.

U nastavku programa uslijedili su znanstveni prikazi o žumberačkim, senjskim i kliškim uskocima. Predavanje o znanstvenoj građi vezanoj za istraživanje povijesti uskoka održao je mr. Tomo Gvozdanović. Predavanje o povijesnim okolnostima koje su dovele do iseljavanja senjskih uskoka u Žumberak održao je samoborski grkokatolički župnik Daniel Vranešić, ističući posebice problematiku odnosa između Uskoka i Venecije, koja je u konačnici i rezultirala iseljavanjem uskočkog stanovništva iz Senja godine 1617, neposredno nakon sklapanja Madridskog mira. U nastavku programa povijesni prikaz s osvrtom na senjske uskoke iznio je prof. Josip Šintić iz Zagreba, a o uskocima kao slobodnim vojnicima i porijeklu tog vojnog stanovništva okupljenima je govorio stavrofor Križevačke biskupije o. Milan Vranešić iz Stojdrage. Najnovija istraživanja vezana za raseljenost potomaka žumberačkih uskoka tijekom 20. stoljeća iznijela je mlada znanstvenica Aleksandra Ščukanec.

Na kraju tematskih predavanja o važnosti potomaka žumberačkih uskoka, koji su trajno obilježili hrvatsku kulturnu scenu tijekom prošlosti, govorio je član Predsjedništva Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom Nino Škrabe. U ime senjskih Uskoka prisutnima se obratio Antonio Buturac i koji je sa zadovoljstvom već treću godinu zaredom u Žumberku na uskočkim događanjima.

U glazbenom dijelu programa nastupili su članovi KUD-a Marko Vukasović iz Samobora pjevajući stare žumberačke pjesme, a prikaz srednjovjekovnih plesova izvele su članice povijesne skupine Kontea iz Konjščine u Hrvaskom zagorju. Pjesme najpoznatijeg žumberačkog pjesnika Jovana Hranilovića recitirala je Alenka Crljenica. Po završetku službenog programa prisutni članovi povijesnih postrojbi zapalili su svijeće ispred spomenika pilotu Miroslavu Perisu, vitezu Domovinskog rata, koji je stradao u oslobađanju Domovine, a čiji se spomenik nalazi u središtu Sošica. Nakon završetka svečanosti za sve uzvanike priređen je prigodan domjenak, a druženje je potrajalo duboku u noć i uz svirku grupe Veseli Žalci iz Pribića.

fotografije: uskok-sosice.hrUredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva