Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom - izvješća

Projekcija filma FERGISMAJNIHT

Fergismajniht je u novouređenoj zelinskoj kino dvorani prikazan u povodu 20. obljetnice nastanka filma, a brojni gledatelji, među njima i mnogi koji su sada film pogledali prvi put, nisu mogli kriti svoje zadovoljstvo. Film ih je nasmijao, ganuo i raznježio, dokazavši time još jednom da se radi o antologijskom djelu, jedinom pravom hrvatskom božićnom filmu, po mnogima i najboljem igranom filmu Jakova Sedlara.

U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Zelina, Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom i Kazališta Škrabe te pod pokroviteljstvom Grada Sveti Ivan Zelina u utorak, 27. prosinca 2016, u Svetom Ivanu Zelini održana je svečana projekcija filma redatelja Jakova Sedlara i scenarista Nine Škrabea Fergismajniht - Ne zaboravi me.

U filmu su se u većim ulogama odlično snašli Jaskanci Ratimir Budinšćak (Bomba), Snježana Majkić (Lola) i Franjo Kuhar (Nagasaki) te dvojica Zelinčana, Mario Dukarić (Dok) i Anđelko Petric (Korenica). Zapažene nastupe u Fergismajnihtu ostvarili su i glazbeni sastavi Paganini i Desinečki tamburaši.

Svečane praizvedbe filma održanesu 1996. u Jastrebarskom, Svetom Ivanu Zelini, Torontu i New Yorku.Na Hrvatskom filmskom festivalu Pula 96 Nino Škrabe nagrađen je Zlatnom arenom za najbolji scenarij, a Mladen Pervan za najbolji ton.

​Mnogi legendarni hrvatski glumci koji su nastupili u filmu (Ena Begović, Mia Oremović, Ruža Cvjetičanin, Đuro Utješanović, Boris Buzančić, Zvonimir Zoričić, Mato Ergović, Mladen Šerment, Đani Šegina) danas više nisu s nama pa je ovo bila jedinstvena prilika da se prisjetimo svih njih i njihova doprinosa hrvatskom kazalištu i filmu.

Na ​​p​rojekciji ​Fergismajnihta u Zelini okupili su se, po prvi put nakon 20 godina, glumci u filmu - tumači glavnih uloga Mario Dukarić i Marko Blažević, legendarni Boris Miholjević, glumica (i slavna primabalerina) Almira Osmanović, Sara David, mlada djevojka koja je u filmu imala samo pet godina, ali i naši sugrađani Marijan Pavković (u filmu bunjevački kočijaš Lajčo) i proslavljeni primaš Desinečkih tamburaša Darko Gugec-Janika.

Organizator i pokretač ove projekcije, zamjenik zelinskog gradonačelnika i glumac u filmu Mario Dukarić pozdravio je sve prisutne uz želju da ovo bude početak ponovnog prikazivanja Fergismajnihta u kinima, dodajući da film u njemu budi mnoge lijepe emocije koje sada može podijeliti sa svojim sugrađanima.

Ekipa filma u Svetom Ivanu Zelini

Scenarist Nino Škrabe prisjetio se odlične suradnje jaskanskog i zelinskog kazališta prije 20 godina, potaknute njegovim prijateljstvom s osnivačem i tadašnjim voditeljem Zelinskog amaterskog kazališta "ZAmKa" Josipom Pandurićem. Spomenuo je i glumce Borisa Miholjevića i Borisa Pavlenića, koji su s njegovom dramom "Blue Christmas", prema kojoj je napisao scenarij za ovaj film, u režiji Jakova Sedlara proputovali cijeli svijet i odigrali je više od 200 puta.    

Redatelj Jakov Sedlar izrazio je zadovoljstvo ponovnim interesom za ovaj film, ali i svoju radost što je film i danas itekako aktualan. Naglasio je da je film snimljen uz minimalni budžet, a većina glumaca sudjelovala je u njemu bez honorara, vjerujući u njegovu poruku i važnost - film na nostalgičan način progovara o jednom razdoblju hrvatske povijesti te o Zagrebu kojeg danas više nema.

​Spomenimo još da radnja Fergismajnihta počinje na Badnjak, kad se nakon mnogo godina susreću dvojica starih gimnazijskih prijatelja, sada sredovječnih ljudi. U razgovoru se prisjećaju sretnih gimnazijskih dana, druženja s razrednim prijateljima, profesora, nogometnih utakmica, glazbe koju su slušali, filmova koje su gledali i jedne djevojke koju su obojica voljeli. Film nostalgično i s ljubavlju oslikava Zagreb pedesetih godina prošlog stoljeća, dojmljivo kreirajući ugođaj i mentalitet prošlih vremena.

U Fergismajnihtu su kao statisti nastupili mnogi Jaskanci, svoju svesrdnu pomoć pružili su i jaskanski vatrogasci, a neke važne i dojmljive scene snimljene su baš na području našega grada (Štros, kapela Svetog Duha) i okolnih naselja (Volavje, Domagović). Nadamo se da će ga brojni zainteresirani uskoro moći pogledati i u Jastrebarskom. 

(Klementina Škrabe)Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva