Ogranak Matice hrvatske u Imotskom - izvješća

JUTRO MUZEJA

O čuvanju zavičajnog idioma hrvatskog jezika govorili su profesori hrvatskog jezika Ivica Šušić i Ilija Protuđer, a vlasnik te male zaštićene etnografske riznice Anđelko Mrkonjić čitao je stare riječi i lokalizme iz triju svezaka svoje humorističke knjige Strikanove buleskerije netijaku,

Ogranak Matice hrvatske u Imotskom suorganizirao je Jutro muzeja u Etnografskom muzeju u Slivnu. Za Dan materinskoga jezika o čuvanju zavičajnog idioma hrvatskog jezika govorili su profesori hrvatskog jezika Ivica Šušić i Ilija Protuđer, a vlasnik te male zaštićene etnografske Anđelko Mrkonjić čitao je stare riječi i lokalizme iz triju svezaka svoje humorističke knjige Strikanove buleskerije netijaku, u kojoj je zapisao i time otrgnuo od zaborava dvjestotinjak riječi koje su naše djedovi govorili u seoskom životu.

 

 


Ilija Protuđer

 

Imotski ogranak veoma je plodan i u nakladničkoj djelatnosti pa je u proteklih dvanaestak mjeseci objavio osam zanimljivih publicističkih i povjesničarskih naslova. U maloj ili bibliofilskoj nakladi najviše ih je priredio i svojim pogovorima popratio splitski odvjetnik i povjesničar Ivan Mužić. Ogranak je nedavno objavio i knjigu Loza Šimuna Grabovca autora Viktora Vite Grabovca, njegovu osmu knjigu u kojoj je obradio povijest svoje obitelji, od dolaska Šimuna Grabovca u Proložac Donji po oslobođenju od Turaka 1717, prateći deset naraštaja te velike obitelji. Objavljena je i četvrta knjiga profesora hrvatskog jezika Mate Bilića-Prcića Dani djetinjstva, dani sreće, u kojoj je zapisao pedesetak pričica i šaljivih zgode iz djetinjstva, doba neraskidive povezanosti s družinom trinaestero sumještana. (G. G.)

Izvor: Vijenac, god. XXIII, broj 549, 19. ožujka 2015.

http://www.matica.hr/vijenac/549/IZ%20OGRANAKA/Uredništvo

Ida Hitrec
Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva