Ogranak Matice hrvatske u Gospiću - izvješća

Martinje i predstavljanje knjige LIKA I VELEBITSKO PRIMORJE U HRVATSKOJ KNJIŽEVNOSTI

U petak 10. studenoga nakon misa trodnevnica posvećenih sv.  Martinu  zaštitniku župe  Brušane župnik Nikola Turkalj organizirao je u suradnji s OMH u Gospiću predstavljanje knjige Lika i velebitsko primorje u hrvatskoj književnosti,  koju su priredile Ana Lemić i Jasminka Brala Mudrovčić.  

Program je vodila mještanka Ivanka Lovrić, a započeo je s pjesmom  Junak iz Like koju su otpjevale brušanske učenice obučene u ličku narodnu  nošnju.  Ovaj događaj povezan je sa 175. obljetnicom  osnutka Matice hrvatske i s Mjesecom hrvatske knjige koji je još trajao u vrijeme ovih događanja.  Stoga se Ana Lemić u svom uvodu najprije osvrnula na rad Matice hrvatske, razloge njezina osnutka i važnost kako u to vrijeme tako i danas.  Također je posjetiteljima objasnila i značaj Mjeseca hrvatske knjige tim više što su među slušateljima bile gotovo sve dobne skupine iz sela, od predškolslog uzrasta,  učenika i ostalih mještana.  Iza toga je uslijedilo predstavljanje spomenute knjige.  Izlaganje o knjizi popraćeno je tekstovima - ulomcima koje je čitala Lara Prpić. Ova večer je završila pjesmom Vila Velebita koju je uz učenice pjevala cijela dvorana. Na kraju je predsjednica Ogranka darovala školskoj knjižnici u Brušanima petnaestak knjiga za zavičajnu zbirku.

Proslava sv. Martina kojemu je u Brušanima, malom podvelebitskom selu ovo jedina posvećena crkva u cijeloj Lici nastavljena je i sutradan, 11. studenoga sa sv. misom koju je predvodio mons. Milan Šimunović uz  koncelebraciju mjesnog župnika vlč. Nikole Turkalja i još pet svećenika. Nakon sv. mise u dvorani pored crkve  uprizoren je igrokaz iz nekadašnjeg ličkog života u Brušanima kojeg su izveli učenici izvornim brušanskim govorom, a sve je osmislio, režirao i uvježbao učenike učitelj i pjesnik iz Brušana, gospodin Mirko Sanković.  Za ove događaje živjela je cijela župna zajednica i dala svoj doprinos. Ovo je zaista lijep primjer kako ujediniti ljude, poljepšati im kulturu življenja. To jača slogu,  briše  eventualne razlike, jer svi smo bili jedno i jednaki pred sv. Martinom i Bogom. 

(Ana Lemić)Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva