Ogranak Matice hrvatske u Drnišu - izvješća

Održan znanstveni kolokvij posvećen doktoru fra Karlu Kosoru

Ogranak Matice hrvatske u Drnišu u suradnji sa Središnjicom priredio je 11. studenoga  Znanstveni kolokvij o doktoru fra Karlu Kosoru (Trbounje, 1914. – Split, 1982.) u povodu obilježavanja 175. obljetnice osnutka Matice hrvatske. 

Ideja da se organizira Kolokvij posvećen tome istaknutome jezikoslovcu i revnome franjevcu porijeklom iz Trbounja pored Drniša potekla je od profesora doktora Stipe Botice kako bi se na taj način pridonijelo većoj valorizaciji njegova znanstvenoga doprinosa hrvatskome jezikoslovlju. Pri provedbi ideje u djelo pomoć mu je pružio predsjednik matičinog ogranka u Drnišu profesor povijesti Stipe Ramljak. Tim povodom u Drnišu se okupio sam vrh Središnjice – predsjednik akademik Stjepan Damjanović, potpredsjednik Stipe Botica i glavni tajnik Zorislav Lukić. Događaj su popratili i predstavnici Crkve na čelu s provincijalom Provincije Presvetog Otkupitelja fra Joškom Kodžomanom, predstavnici Županije i Grada te ravnatelji obrazovnih i kulturnih institucija. Generalni pokrovitelj bio je odvjetnik Jakov Bačić, kao bivši učenik fra Kosora, tim činom želeći dati počast svome nekadašnjem profesoru, a pokroviteljstvu su se pridružili Šibensko-kninska županija i Grad Drniš.

Predavanje na Kolokviju su održali predsjednik Matice hrvatske Stjepan Damjanović i potpredsjednik Stipe Botica, a uz njih i fra Mirko Marić, fra Gabrijel Hrvatin Jurišić te potpredsjednik drniškoga Ogranka viši kustos Davor Gaurina.
Akademik Stjepan Damjanović u svojem je izlaganju podsjetio na svrhu utemeljenja,  poslanje te razloge tako dugoga postojanja Matice hrvatske kao organizacije, a u drugome dijelu izlaganja naglasak je stavio na djelovanje fra Karla Kosora kao jezikoslovca koji se među prvima borio dokazati samosvojnost hrvatskoga jezika.
Nakon njega riječ je preuzeo fra Mirko Marić približivši  kroz osobnu ispovijest redovničko i pedagoško djelovanje fra Karla Kosora.
Potom je uslijedilo izlaganje profesora doktora Stipe Botice koji je predstavio njegovu doktorsku disertaciju, a kao njegov bivši učenik iz sinjske gimnazije svoje je predavanje također prožeo osobnim sjećanjima.
U sličnome tonu gorljivo je nastavio i fra Gabrijel Hrvatin Jurušić, također fra Kosorov učenik, stavivši naglasak na bogatu bibliografsku i nakladničku djelatnost fra Karla Kosora. Istaknuo je njegovu srčanost i upornost kojom je nadilazio brojne prepreke na koje je nailazio u bivšem komunističkom režimu nesklonome Crkvi te svemu što je nosilo predznak „hrvatsko“.
Zaključno predavanje održao je viši kustos Gradskog muzeja Drniš Davor Gaurina u kojem se dotaknuo povjesničarskoga rada fra Karla Kosora i njegovih objavljenih radova značajnih za povijest drniškoga kraja.
Da bi drniški kolokvij imao odjeka održana će se predavanja publicirati u nadi da će postati iskra koja će pridonijeti rasplamsavanju interesa za djelovanje fra Karla Kosora na više znanstvenih polja te u konačnici pridonijeti prikladnome vrednovanju njegovih postignuća.

(Antonia Tomić)Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva