Ogranak Matice hrvatske u Čitluku - knjige

Marija-Zorka Vasilj

Tišina

Urednica: Ana Zubac

Da bi čovjek pronašao biser, ne treba duboko kopati. Upravo je u toj rečenici opisana posebnost ove knjige. Ništa nije skriveno. Jasno je rečeno da se ljepota života krije u njegovoj jednostavnosti i iskrenom odnosu s Bogom, koji čovjeku progovara u tišini. Djetinja jednostavnost kojom odiše ova knjiga poziva čovjeka otkrivati davno zaboravljeno dijete u sebi i ostvariti ideal Maloga princa koji kaže: „Dopušteno je odrasti, ali nikada ne zaboravi ostati dijete."

-fra Nikola Jurišić

- - - - - - - - - - - - - - 

Stihovi su sve samo ne Tišina: glasni su, jasni, iskreni, ponekad prestrašeni, dinamični, djetinjasti i zreli. Riječi su toliko prirodno skromne, a ipak toliko snažne te bogate osjećajima i iskustvom jedne odrasle sanjarke, nadahnute našim najboljim Prijateljem.

-David Pušić

- - - - - - - - - - - - - - 

Ova Tišina ječi i odzvanja kroz svako napisano slovo, stvarajući buku koja budi kajanje zbog svih trenutaka u kojima nismo cijenili život kao najveći dar. Sretni i tužni životni trenutci vješto su zabilježeni kroz stihove i tako im se daje prilika da vječno traju. Čitatelju je dopušten slobodan ulazak u srce osobe koja ih je pisala, a tu se otkrivaju poniznost i ljepota što se tamo kriju. Svaka misao koja se provlači kroz pjesme iskazana je s ljubavlju, a čitatelj mora odlučiti hoće li otvorena srca čitati ove stihove i tako im ne dopustiti da postanu samo sjena i mrtvo slovo.

-Barbara Raguž

- - - - - - - - - - - - - - 

Ova knjiga na vrlo jednostavan način uspijeva dočarati ono što pripada svakodnevici, što nam je svima zapravo po iskustvu i prirodi zajedničko, pa ponekad i banalno: unutarnje borbe i učinjena djela, odnose s velikim Bogom i malim ljudima što nas okružuju, te čitanjem i proživljavanjem pretvoriti u nešto vrijedno razmišljanja, divljenja, osobnog trajnog dojma i male upaljene sijalice iznad glave. Tko ove korice uzme u ruke i prepusti im se, prepoznat će malenost i običnost čovjeka u sebi; prepoznat će sebe u Tišini.

-Ivana Milićević

Recenzija: Jelena Živko
Naslovnica: Viktorija Perutina
Ilustracije: Zdravko Džajić

Tišina

Arhiva

Klikni za povratak