Ogranak Matice hrvatske u Čitluku - knjige

Danko Dugandžić Jure Beljo

BROTNJO I BROTNJACI

U vremenu prošlom i sadašnjem

Novo izdanje Ogranka Matice hrvatske Čitluk u suradnji s općinom Čitluk, donosi jedan drugačiji pogled na grad Brotnjo i njegove stanovnike, prošle i sadašnje.

Autori su izdanje zamislili kao zbirku do sada nepoznatih priča i anegdota iz povijesti Brotnja, da bi ju kasnije nadopunili drugim pričama i radovima u kojima su vidljivi svi važniji događaji, društva i organizacije koje su imale utjecaj na njegov razvoj. U 278 stranica, podijeljenih među 9 poglavlja, autori su uspjeli dočarati opći kontekst, ali i prikazati sve one mikro aspekte skrivene u svakodnevnim interakcijama i anegdotama stanovnika jednog grada. Posebna je pažnja tako posvećena zanimljivim člancima iz novina koji opisuju događaje kao što su dolazak prvog vlaka, prve kočije ili trenutka kada je prestolonasljednik Rudolf prolazio kroz grad. Od jednake je važnosti poglavlje „Zaboravljeni Brotnjaci“, koje pruža uvid u životne priče stanovnika Brotnja koji su imali velik utjecaj na kulturno-društveni život grada, ali su s godinama pali u zaborav. Ovim im se djelom želi odati počast.

– Ponosan sam što smo kroz ovu knjigu iz zaborava izvukli jednog našeg Brotnjaka iz Blizanaca, Juru Soču, koji je bio potpuno zaboravljen. Čak mislim da danas i malo Blizančana zna tko je bio Jure Soče. U knjizi smo opisali njegov život, lik i djelo… Druga stvar koju bi htio spomenuti je da smo u ovoj knjizi neke teme samo načeli, malo uže obradili i da bi se o tim temama moglo mnogo više pisati. Primjerice, pronašli smo podatak da je prije stotinu godina, u listopadu 1919. godine u Čitluku otvorena Hrvatska seljačka knjižnica i čitaonica, vjerojatno prva kulturna institucija u BrotnjuUskoro nakon toga osnovana je i puhačka glazba u Brotnju. Ima još puno neistraženih događaja, neispričanih priča o kojima bi naši mlađi naraštaji mogli i trebali pisati 

Jure Beljo na službenom predstavljanju knjige

Recenzenti: Žarko Primorac, Ivan Sivrić

Suizdavač: Općina Čitluk

BROTNJO I BROTNJACI

Arhiva

Klikni za povratak