Ogranak Matice hrvatske u Čitluku - izvješća

Predstavljanje knjige HUDA JAMA Romana Leljaka

U Grudama 26. siječnja, u Širokom Brijegu 27. siječnja, u Čitluku 30. siječnja te u Posušju 31. siječnja uz autora je knjigu predstavljao glavni tajnik Hrvatskoga nacionalnog etičkog sudišta Zdravko Vladanović.

U bosanskohercegovačkim ograncima MH prošloga je tjedna održano nekoliko predstavljanja knjige Huda jama: strogo čuvana tajna slovenskog istraživača pismohrana i publicista Romana Leljaka. 

 

 


Predstavljanje knjige Huda jama u Čitluku

 

Autor je publiku upoznao s načinom na koji je nastala knjiga, provedenim istraživanjima i rezultatima do kojih je došao radeći na rasvjetljavanju sudbine 3000 ljudi kojih su životi na nehuman način prekinuti u dubokim oknima rudnika Huda jama, koji je dugo čuvao tajnu o njihovu stradavanju. Istraživanje je Leljak započeo 1989, no trebalo je dvadeset godina da dođe do posmrtnih ostataka žrtava. Prikazana su i dva kratka dokumentarna filma. Prvi javnost upoznaje s pismom koje je mlada majka napisala nerođenom djetetu, a drugi je nastao u samom rudarskom oknu tijekom probijanja kroz 300 metara zida do rudarskog kopa. Dokumentarni zapisi prikazuju zatečene posmrtne ostatke onih koji su u najvećem broju bili živi zakopani golemim količinama materijala što je trebao prikriti sudbinu stradalih. (I. H.)

Izvor: Vijenac, br. 572Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva