Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu - knjige

Martin Lukavečki

OTETO ZABORAVU

Sjevernohrvatske putositnice

Urednik: Ivan Pranjić

    

Putopisi su oduvijek zauzimali posebno mjesto u književnosti, a od posebne važnosti su bili putopisi autora koji su u strukturu opisa umjeli vješto isplesti priče lokalnog stanovništva, u čijim se sjećanjima najbolje čuva srž nekog prostora.

Martin Lukavečki, poznati hrvatski novinar i putopisac, koji svojim reportažama uveseljava ljude od 1971. godine, odlučio se u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu objediniti putopise iz sjeverne Hrvatske i izdati ih u prekrasno ilustriranom i vizualno zanimljivom izdanju.  Autor svoje „putositnice“ iznosi u hrvatskom književnom jeziku uz koji povremeno uvodi moderne kajkavske izraze, u pokušaju da se čitatelju dočara moderni svakodnevni život i današnja situacija. Iako su povijesni temelji, legende i mitovi važni, autor naglasak stavlja na priče i probleme današnjeg življa koje u konačnici i najbolje poznaje svoj kraj.

Zanimljiv i nimalo nevažan detalj pripreme ovog izdanja su koordinate i grafički prikaz karte sjeverne Hrvatske uz točno označenu lokaciju mjesta koje se u putopisu opisuje.

Recenzenti: Dragutin Feletar, Marijan Kraš, Ivan Pranjić; Naslovnica: Zoran Stanko

OTETO ZABORAVU

Arhiva

Klikni za povratak