Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu - knjige

Petrana Sabolek

Avanturokazi

Dramski tekstovi za djecu i mlade

Avanturokazi su zbirka jednočinki u prozi i/ili stihovima kojima su zajedničke teme s kojima se nezaobilazno susreću djeca mlađe i osnovnoškolske dobi. Već sam izbor naslova upućuje na maštovitu igru i pustolovine koje se na razini teme i stila protežu u cijeloj ovoj četverodijelnoj zbirci dramskih priča. Svaki pak od četiri dijelova sadrži od tri do pet dramske igre koje povezuje neka zajednička tema ili stilsko obilježje.

Avanturokazi, dramski tekstovi za najmlađe namijenjeni su najmlađoj publici, djeci od 3 do 7 godina. U ovome se dijelu nalaze tekstovi: Ljubav u trnju, Vila Jesenka, Družba s livade, Sloboda u Kukuriku Gradu i Priča o djedu Mrazu. Tematika igrokaza je naglašena etičnost i pobjeda dobra nad zlim u maniri klasičnih bajki proigrana među likovima životinja, biljaka i ljudi. Antropomorfizirane biljke i personificirane životinje nositelji su vrijednosti dobra, poštenja i ljubavi koje pobjeđuju zlo, prevaru, lakomost i nevjeru. Likovi svojim osobinama često poprimaju osobine likova poznatih iz basni pa je tako lisica lukava i prevarantica, medvjed često naivan, mravi radišni. U oblikovanju likova ne nedostaje humorističkog poigravanja jezikom i smislom, što će zasigurno pronaći odjeka među najmlađim recipijentima. Likovi donose priče o jeseni kao godišnjem dobu (Vila Jesenka), dobro uvijek pobjeđuje zlo, bilo u igri o prijateljstvu (Ljubav u trnju) ili u životinjskim i maštovitim avanturama u dalekim zemljama (Sloboda u Kukuriku Gradu, Priča o Djedu Mrazu). Autorica se poigrava Ezopovom basnom Cvrčak i mrav te propituje neke njene, danas neodržive etičke principe (primjerice da je cvrčak neradnik zbog toga što svira) stavljajući ih u odnose koji su prihvatljivi suvremenom djetetu (Družba s livade). U igrokazima se javlja i lik Pričala u funkciji pojašnjavanja radnje i uključivanja djece u priču. Svim je ovim igrokazima zajednička forma pisanja u stihovima. Ritmom i rimom ovi će igrokazi u stihu djetetu biti lako pamtljivi, dijete, slušajući, prima jezik u njegovoj poetskoj formi koja je drugačija od komunikacijske i omogućuje mu oponašanje i slobodnu igru jezikom što utječe na razvoj njegovih kognitivnih i svih ostalih sposobnosti.

Avanturokazi, dramski tekstovi u prozi, namijenjeni su djeci od 3 do 12 godina. S obzirom na pomicanje dobi kojoj su namijenjeni (do 12 godina) tematika se odmiče od bajkovitosti, likovi su, uz životinje i biljke, djeca koja rješavaju svoje svakodnevne probleme vezane uz školu, ljubav, prijateljstvo i međusobne odnose. Snješkomrz i Snjegović, te Djed Mraz na Grenlandu prate maštovite avanture svojih protagonista i anagonista u kojima oni koji su bili lošiji uviđaju svoje pogreške i postaju dobrima. U prozni tekst pisan standardnim hrvatskim jezikom umeću se i dijelovi na kajkavskome narječju u pjesmama ili dijalozima što pridonosi plastičnijem oblikovanju radnje.

Avanturokazi, dramske glazbeno-scenske, radio ili audio priče za djecu (3-12) donose prerade poznatih bajki i priča, Vuk i sedam kozlića, Šumski orkestar i Bodljikavi raj ispričane su u stihovima, čime se autorica obraća ponovo mlađoj dječjoj publici nudeći im za scenu stihovanu inačicu poznatih tema. Muk i sedam kozlića i Bodljikavi raj prizivaju i poznate likove iz bajki, te time djeci omogućuju novu igru i stvaranje nove priče uz pomoć Palčiće, Ružnog pačeta, i ostalih, njima poznatih, likova. Tematiku vrijednosti čuvanja vlastita doma poznatu iz Ježeve kućice, (što se izrijekom i navodi na početku igrokaza) autorica proigrava u dramskoj igri Bodljikavi raj. U sve su dramske priče aktivno uključena i djeca pozivima na pomoć u oblikovanju radnje i hvatanju krivaca ili pak pozivom na izricanje svojeg mišljenja o događaju i liku.

iz recenzije Tamare Turze-Bogdan

Recenzenti: Andrijana Kos-Lajtman, Tamara Turza-Bogdan
Lektura i korektura: Anita Novak

Avanturokazi

Arhiva

Klikni za povratak