Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu - časopisi

HRVATSKI KAJKAVSKI KOLENDAR 2022.

30. obljetnica oslobođenja Međimurja

Glavna urednica: Anita Novak

Dragi čitatelji,

zadovoljstvo nam je što je Hrvatski kajkavski kolendar i ove godine svoje mjesto pronašao u vašem domu. U još jednoj teškoj godini neupitna je ostala snaga pisane riječi zahvaljujući kojoj naš kajkavski jezik i tradicija nikada ne blijede.

Godina 2022. osobito je značajna za Hrvatski kajkavski kolendar jer označava 30. obljetnicu kontinuiranog izlaženja u nakladi Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, čemu je i posvećeno ovogodišnje njegovo izdanje. O povijesti i tijeku izlaženja Kolendara piše tajnik čakovečkog Matičina ogranka, Tomo Blažeka. Trideset je godina prošlo i od oslobođenja Međimurja od JNA, a toj smo značajnoj obljetnici također posvetili ovaj broj.

O predaji vojnih objekata JNA čitajte u tekstu Josipa Simunka, a o 30. obljetnici osnivanja 34. inženjerijske bojne Čakovec, prve samostalne inženjerijske postrojbe Zbora narodne garde, u tekstu Dragutina Remenara Zorana Turka. Donosimo i predgovor knjige Daniela Ciglarića, Hrvatsko ratno znakovlje iz Međimurja u Domovinskom ratu, koja je upravo u povodu ove obljetnice objavljena kao 100. u nizu nakladničkih projekata Ogranka.

Godina 2022. obljetnička je još po mnogočemu: 50 je godina prošlo od hrvatskog proljeća u Čakovcu i Međimurju, 320 od polaganja kamena temeljca za franjevački samostan, 750 godina od prvog spomena imena grada Koprivnice. Udruga ekonomista Međimurske županije slavi 70. godinu postojanja, pučko školstvo na području Murskog Središća 170., a čuvari međimurske narodne baštine u Peklenici 50 godina od svečanosti kojom su svojim sumještanima podarili nezaboravne trenutke.

Slijede Prirodoslovlje i Gospodarstvo, a zatim osobito ispunjeno poglavlje Događaji, prikazi, što svjedoči o tomu da je kulturna aktivnost nezaustavljiva i pred nepovoljnim okolnostima. U travnju 2021., u Aleji velikana ispred Učiteljskoga fakulteta u Čakovcu, postavljena je bista dr. sc. Zvonimira Bartolića. Bartolićev značaj u kulturnoj povijesti Međimurja apostrofirao je u svome tekstu Ivan Pranjić. Prošle je godine kao multidisciplinarni znanstveni časopis obnovljen Hrvatski sjever. Njegov je novi urednik, dr. sc. Krunoslav Mikulan, uočivši potom nedostatak tiskanoga časopisa specijaliziranog za književnost na našem prostoru, pokrenuo književni časopis Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu — Riječ više! Na taj su način autorima, ali i čitateljima, sukreatorima književnoga teksta, otvorena nova vrata u svijet umjetničke riječi: Nadamo se da će nam naš časopis omogućiti da izreknemo riječ više, da mijenjamo književnu stvarnost, da stvorimo nove i čvršće veze među piscima i spisateljicama, pjesnicima i pjesnikinjama, da potaknemo književno stvaranje i ostvarimo kvalitetniju recepciju književnih djela.

Slijede poglavlja Portreti, Kronike, Tradicija, običaji, vjerovanja, svetkovine i Ljudi, krajevi, sjećanja obogaćena vrijednim prilozima naših stalnih suradnika. Gimnazijski profesori Biserka Paić, Branko Stojko i Marko Rašić napustili su nas ove godine. Ostavili su golem trag u životu škole, brojnih naraštaja učenika, ali i kolega, suradnika, prijatelja. Oproštajne riječi koje su im uputili Darinka Pintarić, Nada Medved i Ivan Pranjić pročitajte u poglavlju In memoriam. Potkraj listopada oprostili smo se i od Đure Ružića, dugogodišnjeg dopredsjednika i člana Predsjedništva Ogranka, čuvajući u sjećanju sve što je predanim radom za Ogranak učinio.

Kolendar i ove godine završava beletrističkim blokom na standardnom i kajkavskom jeziku. U stihu ili u prozi, njegovi nam redci otkrivaju idilične slike rodnih pejzaža, ljubav prema najbližima i sjećanja na prošla, bolja, vremena.

Posebno mjesto godišnjaka pripada literarnim radovima učenika osnovnih i srednjih škola Međimurske županije koji su osvojili Nagradu Zvonimira Bartolića na Matičinom književnom natječaju. Svoju su darovitost, autentičnost i suverenost u kajkavskome izričaju naši najmlađi dokazali i ove godine!

Svima koji su sudjelovali u stvaranju Hrvatskoga kajkavskog kolendara za 2022. godinu - velika hvala! Zajedničkoj se suradnji nadamo i dogodine, a nove suradnike s radošću očekujemo.

Uz najljepše želje,

Anita Novak

Naslovnica: Spomenik poginulim i nestalim braniteljima Domovinskog rata u Čakovcu

HRVATSKI KAJKAVSKI KOLENDAR 2022.

Arhiva

Klikni za povratak