Ogranak Matice hrvatske u Bujama - izvješća

Predstavljanje knjige Silvane Laganis-Čulina KADENCA TIŠINE

29. lipnja 2017. Ogranak Matice hrvatske u Bujama

Rijetko se događa, ali dogodilo se da je na prezentaciju knjige poezije Kadenca tišine Silvane Laganis Čulina dvorana „Orsolo“ u Bujama bila pretijesna, veliki broj posjetitelja je odstajao cijelo vrijeme trajanja prezentacije vrlo kvalitetne poezije koja je satkana u 50 pjesama u devet poglavlja, i nakladi od 300 primjeraka, u nakladništvu Bujaski grozd udruge Matice hrvatske Buje. To je treća knjiga poezije ove oprtaljske pjesnikinje, istaknuo je predsjednik ogranka Zlatan Varelija.

Recezent knjige, književnik Tomislav Milohanić između ostaloga naglasio je: „ Okupili smo oko jedne vrijedne knjige, lijepe knjige, koja je hvalevrijedan pothvat ogranka Matice hrvatske Buje, koja u svojemu izdavačkom dijelu donosi kulturno blago ovoga kraja. Ovo je svjedočanstvo bogatstva jezika vrijedne baštine ovih prostora. Kroz devet ciklusa knjige Kadenca tišine - a to su Oprtaljska kasela, Oprtaljske kartoline, Modra jutra, Proljetni intermezzo, U morskoj pjeni , U tišini srca, Krijesnice u noći, Haiku i Slike zavičaja - autorica Silvana Laganis Čulina s knjigom pjesama podarila nam je nenametljivo i samozatajno suptilni inventar i jedan dio svoje životne avanture u stihovima. Knjiga Kadenca tišine najvećim dijelom donosi pjesme nostalgije, čežnje, djetinjstva i zavičaja.

Ogranak Matice hrvatske u Bujama podijelio je 200 alikocnica mladih bujskih učenika Verene Krasić, Ive Šantića, Antona Gjinija i Erika Vensmaverta - prvoškolcima OŠ „Marija i Lina“ iz Umaga, potom prvoškolcima OŠ „Mate Balota“ Buje, te djeci s posebnim teškoćama OŠ „Marije i Line“ Umag. Ovo su zadnja izdanja ovoga polugodišta, objavio je predsjednik Udruge Matice hrvatske Buje, Zlatan Varelija zahvaljujući nazočnima na ovako velikom odazivu. Razdragana Silvana Laganis Čulina uspjela je samo reći da knjigu posvećuje svojoj djeci i unucima. Stihove su čitali Klaudija Babić Rihter, Nensi Mikulić, Dražen Hinek, i Barbara Čaleta Markežić. Posebno su cjelokupnome dojmu svojom pjesmom pridonijele članice ženske vokalne skupine „ Romansa“ iz Buja. U suradnji s TZ Oprtalj dogovoreno je predstavljanje knjige i u Oprtlju, uoči koncerta poznate klape Motovuna.

U oprtaljskom krugu pjesnikinja nalaze se Sanja Biloslav, Sanja Petrov Vlahović, Branka Biloslav, Nadja Disiot, Sonja Buljević i Silvana Laganis Čulina, koje su objavljivale svoje radove putem Matice hrvatske Buje i u drugim kulturnim tiskovinama. Posebno se ističe nastup u Oprtlju povodom dana posvećenog majkama.

Činjenica da je bujski ogranak Matice hrvatske vrlo aktivan na izdavačkome planu, već se vrše pripreme za nadolazeću jesen, izlazimo sa novim izdanjima, nagovijestio je Zlatan Varelija.

(Vladimir Hammer)Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva