Ogranak Matice hrvatske u Bruxellesu - izvješća

FESTA SVETOG VLAHA

Stotinjak Dubrovčana i njihovih gostiju bilo je na svečanosti. Uz izvođenje Lijepe naše,Himne slobodi i Himne sv. Vlaha pročitan je proglas Feste na hrvatskom, francuskom i engleskom jeziku.

U Bruxellesu je 1. veljače ispred katedrale St. Michel et Gudule, drugu godinu zaredom, održana Festa sv. Vlaha. Organizator proslave bio je Ogranak Matice hrvatske u Bruxellesu u suradnji s Predstavničkim uredom Dubrovačko-neretvanske županije, Predstavništvom Hrvatske turističke zajednice i Veleposlanstvom RH u Kraljevini Belgiji.

 


Festa sv. Vlaha u Bruxellesu

 

Stotinjak Dubrovčana i njihovih gostiju bilo je na svečanosti. Uz izvođenje Lijepe naše,Himne slobodi i Himne sv. Vlaha pročitan je proglas Feste na hrvatskom, francuskom i engleskom jeziku. Proglas je uz festanjule pročitao doajen Katedrale o. Claude Castiaud te pustio bijele golubice kao simbol slobode i mira. Nakon otvaranja obavljen je tradicionalni vjerski obred grličanja, a prethodno je predsjednik Ogranka MH u Bruxellesu Ivica Sršen pročitao pismo dubrovačkog biskupa Mate Uzinića upućeno Dubrovčanima izvan biskupije sv. Vlaha. Po završetku otvaranja organizatori su priredili tradicionalnu Večeru od Kandelore u restoranu Vinograd koji vodi obitelj Soldan. U Veleposlanstvu RH pri Kraljevini Belgiji održano je predavanje i predstavljanje knjige Propast Dubrovačke Republike, Vesne Čučić, predsjednice dubrovačkog OMH.

„Već drugu godinu otvaramo Festu sv. Vlaha u Bruxellesu, u kojem danas imamo 52 osobe koje su podrijetlom iz Dubrovnika ili Dubrovačko-neretvanske županije. Ono što nas posebno veseli jest da ove godine imamo dosta djece i mladih i nadamo se da ćemo od ove Feste moći napraviti tradiciju, jer je naša svečanost ujedno svečanost cijele Hrvatske“, rekao je Ivica Sršen, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Bruxellesu, dok je doajen katedrale sv. Mihaela i Gudule Claude Castiau izrazio oduševljenje ravnotežom između nacionalnoga folklora, povijesti i vjere. Festa sv. Vlaha slavi se od 972, godine nakon što je Dubrovački senat proglasio svetog Vlaha dubrovačkim zaštitnikom jer je prema vjerovanju obranio grad od Mlečana. (G. G.)

Izvor: Vijenac, god. XXIII, br. 547, 19. veljače 2015.

http://www.matica.hr/vijenac/547/IZ%20OGRANAKA/Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva