Ogranak Matice hrvatske u Bjelovaru - izvješća

Dani Matice hrvatske u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Predavanjem Glagoljična sastavnica hrvatske kulture predsjednika Matice hrvatske Stjepana Damjanovića 8. studenoga započeli su treći Dani Matice hrvatske u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Organizatori su ovogodišnjih Dana MH Ogranak MH u Bjelovaru i Vijeće ogranaka MH Bjelovarsko-bilogorske županije.

Predavanje je održano u veleučilišnoj dvorani u Bjelovaru. Posjetitelji su mogli čuti mnoštvo podataka o našoj trojezičnoj i tropismenoj baštini, najstarijim hrvatskoglagoljskim tekstovima iz 11. stoljeća, fragmentima, „zlatnom dobu glagoljaštva“, Brozićevom brevijaru iz 1561. i kraju prirodnoga razvitka hrvatskoga glagoljaštva, rusifikaciji/ukrajinizaciji te pokušajima oživljavanja hrvatskoglagoljske tradicije u 19. stoljeću, kao i o zemljopisnoj rasprostranjenosti glagoljice. Akademik Damjanović iznio je zanimljivosti o glagoljičnom tisku, simbolici nadnevka tiska Misala po zakonu rimskoga dvora, mjestima čuvanja naših glagoljskih knjiga i rukopisa izvan Hrvatske te čudnim putovima njihova odlaska iz Hrvatske.

Predavanje predsjednika Matice hrvatske Stjepana Damjanovića

Stjepan Damjanović s predstavnicima bjelovarskog ogranka MH

Sutradan je u dvorani Župnog ureda sv. Terezije Avilske predstavljena knjiga Tragovima biblijskih prostora i događaja, autora fra Bože Lujića, koja zanimljivo i jednostavno govori o krajevima i mjestima „koja su odigrala civilizacijski preokret, odnosno značajnu ulogu u povijesti spasenja“.

Misa za pokojne članove Ogranka služena je 11. studenoga u katedrali sv. Terezije Avilske. Četiri dana poslije održan je književni susret Riječi nas povezuju s korisnicima Doma za odrasle osobe u Bjelovaru. Kako u Domu djeluje literarna grupa, to je bila prilika da korisnici razmijene svoja iskustva u pisanju s bjelovarskim pjesnicima. Sutradan je u školi u Ivanskoj predstavljena zbirka pripovjedaka Đurđice za večernicu Nade Trgovac. Učenici nekoliko razreda uprizorili su i kratki igrokaz s temom priča iz istoimene zbirke. O knjizi su govorili autorica i urednik knjige Slaven Klobučar.

Sedamnaestoga studenog u dvorani Župnog ureda sv. Terezije Avilske predstavljena je knjiga Islam na Zapadu, autora Samira Khalila Samira, a predstavljači Davor Dijanović i fra Josip Blažević, iznijeli su mnoge zanimljive činjenice o usponu islama u Europi, o islamskom poimanju svijeta i njegovu uklapanju u vrijednosni sustav Europe. Svojevrsni zaključak susreta bio je poziv na toleranciju, ali i oprez i razboritost, a prije svega iskreni dijalog. Sljedećega dana u multimedijskoj dvorani Gradskoga muzeja Bjelovar Davor Dijanović i Marin Sabolović bjelovarskoj su publici predstavili Obnovu – interdisciplinarni časopis za kulturu, društvo i politiku – koji je izazvao veliku pozornost i visoke ocjene naše publike.

Dana 22. studenoga u bjelovarskoj knjižnici predstavljeno je književno Petoknjižje Božice Jelušić, tiskano u prigodi njezina 65. rođendana i 45 godina književnoga djelovanja. O književnom stvaralaštvu Božice Jelušić vrlo je nadahnuto govorio Ilija Pejić.

U Hrvatskom domu u Garešnici predstavljeno je troje zavičajnih autora: Nada Trgovac sa zbirkom pripovjedaka Đurđice za večernicu, Senka Slivar sa zbirkom pjesama Zlatovez ljubavi te Stjepan Banas zbirkom poezije Zastao sam na trenutak.

Ovogodišnji Dani MH završeni su predavanjem Zračni gangster: uzroci, posljedice i promidžbeni učinak savezničkih zračnih napada na područje NDH. Predavanje je održala Marica Karakaš Obradov s Hrvatskog instituta za povijest. Podaci o ljudskim gubicima i uništenju materijalne kulture bili su uistinu potresni. Poslije njezina predavanja Nikola Pratnemer izložio je publici niz vrijednih fotografija iz 1944. i 1945. koje prikazuju bombardiranje Bjelovara. Spomenute fotografije, kao i tehničke podatke o modelima zrakoplova, raketama, bombama, čak imenima zrakoplovaca, bazama u Italiji odakle se došli bombardirati Bjelovar i mnoga druga mjesta, pronašao je ponajviše u internetskim deklasificiranim arhivima britanskih i američkih zračnih snaga.

Ovogodišnji su Dani MH bogati i temama i gostima i vrsnim predavačima, a visoke ocjene i velik interes publike najbolja su potvrda i poticaj za buduće Dane.

(Slaven Klobučar)

Izvor: Vijenac, br. 594Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva