Ogranak Matice hrvatske u Bjelovaru - izvješća

Dani Matice hrvatske u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Ovogodišnji vrlo posjećeni Dani Matice hrvatske u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ponudili su niz raznolikih tema, od hrvatske usmene književnosti i tradicijske kulture do migrantske krize i odnosa kršćanstva i new agea.

Ovogodišnji Dani Matice hrvatske u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji održani su od 12. studenoga do 10. prosinca u Bjelovaru, Daruvaru i Garešnici. Program je započeo predavanjem Hrvatska usmena književnost i tradicijska kultura, koje je 12. studenoga u Bjelovaru i Garešnici održao Stipe Botica, potpredsjednik Matice hrvatske. Nasuprot masovnoj kulturi i proizvodima masovnih medija, postoji biser – tradicijska kultura koju je nemoguće promatrati bez karike koja se zove usmena književnost. Imali smo priliku čuti kako je nastajala i živjela, odakle su dolazili utjecaji, gdje joj je mjesto kad promatramo cjelovitost hrvatske kulture, koliko je otkriveno i zapisano naših lirskih i epskih pjesama, bajki, basni, zdravica, po čemu se razlikuju od sličnih pojava u susjednim zemljama, u kakvoj su svezi naša narodna književnost i tradicijska kultura s Biblijom, ali i s poganskim nasljeđem i sl. U dvorani Croatia osiguranja razvila se živa interakcija između predavača i publike i kako se predavanje bližilo kraju, tako se zanimanje publike povećavalo. Na osobito vrijednom i zanimljivom predavanju bili su i bjelovarski i garešnički srednjoškolci.

 


Predstavljanje zbirke poezije Krucijalni test Gorana Gatalice

 

 

Drugi tjedan Dana MH započeo je 17. studenoga prikazivanjem dokumentarnog filma Istinom do pobjede u Kulturnom i multimedijskom centru Bjelovar. Autor filma poznati je hrvatski ratni snimatelj, „vojnik s kamerom“ Petar Malbaša, a film prati borbu hrvatskog vojnika u Domovinskome ratu, od razdoblja kad je Hrvatska bila razoružna i slaba, pa do slavnih oslobodilačkih akcija Oluje, Maestrala i Južnog poteza. Nakon prikazivanja filma Bjelovarčanima se obratio i autor filma, legendarni ratni reporter Malbaša, čija su prisjećanja na Domovinski rat posjetitelji pratili s velikim zanimanjem. Priredba je organizirana u suradnji s Državnim arhivom u Bjelovaru.

Izvanredno predavanje prof. Livija Marijana, etnologa i kancelara križevačke (grkokatoličke) biskupije, o kršćanima na istoku održano je 19. studenoga. Posjetitelji predavanja mogli su doznati mnoge zanimljive i većini posve nepoznate pojedinosti o Melkitima (arapskim grkokatolicima Bliskog istoka), o Koptima (egipatskim kršćanima), o kršćanima u Etopiji, o Armencima kao najstarijoj kršćanskoj naciji svijeta, o Asircima i Kaldejcima (kršćanima Iraka i drevne Mezopotamije), o Jakobitima i Malankarcima (kršćanima drevne Antiohije), o Maronitima (libanskim katolicima koji su utemelji libanonsku naciju), o kršćanima u Indiji. Dobrim dijelom riječ je o prostorima koji se danas nalaze na udaru ISIL-a, a koji čuvaju iznimno bogatu riznicu kršćanske kulture bez koje bi ta kultura bila daleko siromašnija.

Sutradan je u Gradskom muzeju Bjelovar održano predavanje Hrvatski demografski slom i migrantska kriza. Predavanje je održao Nenad Pokos s Instituta Ivo Pilar, koji je dao analizu i upozorio na vrlo loša demografska kretanja u Hrvatskoj, ali i dao konkretne primjere kako su zemlje poput Estonije, Ukrajine i Bjelorusije u rasponu od desetak godina rapidno popravile demografsku sliku konkretnim mjerama kao što su povećane porodiljne naknade, dodaci na plaću ili jednokratne pomoći. Zanimljivo je tako da pomoć za prvo dijete u Ukrajini iznosi 3259 dolara, dok je Hrvatskoj ta pomoć deset puta manja.

Treći tjedan Dana MH započeo je putopisnim predavanjem Kavkaz i Iran koje je održao Ivan Ico Rako 25. studenoga. Dan poslije održano je predstavljanje knjige Zajedno, ali sam ili tako je govorio Arsen Dedić. Knjigu su predstavili predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici Dražen Ernečić i autor Mladen Paković. Ernečić i predsjednica bjelovarskog ogranka MH Anita Blažeković uručili su priznanja učenicima bjelovarske gimnazije. Istoga dana u Daruvaru je održano predstavljanje knjige Ljudevit Jonke – rasprave i članci, koju je priredio Ivo Pranjković, a u Garešnici su Anita Blažeković, Đurđa Haić i Davor Dijanović održali predstavljanje knjige Jugoslavensko nasilje i prešućivane žrtve Drugoga svjetskoga rata i poraća s područja Bjelovarsko-bilogorske županije (u suradnji s Hrvatskim domobranom – ogrankom u Garešnici). Četvrti tjedan obilježilo je zanimljivo i izvanredno dobro posjećeno predavanje Josipa Blaževića Kršćanstvo i new age. Dan poslije u Daruvaru je predstavljena knjiga Marina Sabolovića Odoroslovlje hrvatskih oružanih formacija 1990–1996, a u predstavljanju je uz autora sudjelovao i hrvatski geograf i publicist Dragutin Feletar.

U četvrtom tjednu Dana u Bjelovaru 9. prosinca održano je predstavljanje zbirke pjesama Krucijalni test Gorana Gatalice, a knjigu je uz autora predstavio Tin Lemac. Dani su završeni 10. prosinca predavanjem Marijane Borić Faust Vrančić i Machinae novae.

Ovogodišnji Dani Matice hrvatske u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji raznolikim su sadržajem izazvali prilično veliko zanimanje javnosti, što je dokaz da interes za kulturu i pisanu riječ i dalje živi.

Davor Dijanović

Izvor: Vijenac, br. 569-570Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva