Ogranak Matice hrvatske u Beču - izvješća

Predavanje Irene Kraševac KLIMT I RIJEKA – ALEGORIJSKE SLIKE GUSTAVA KLIMTA, ERNSTA KLIMTA I FRANZA MATSCHA U HRVATSKOM NARODNOM KAZALIŠTU U RIJECI

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Beču i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beču 15. ožujka 2018. u povodu 100. obljetnice smrti Gustava Klimta održano je predavanje pod naslovom Klimt i Rijeka – alegorijske slike Gustava Klimta, Ernsta Klimta i Franza Matscha u Hrvatskom narodnom kazalištu u Rijeci dr. sc. Irene Kraševac, znanstvene savjetnice na Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu.

Kraševac se na predavanju posvetila djelima Gustava Klimta, Ernsta Klimta i Franza Matscha u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci koje je izgrađeno prema projektu bečkog arhitektonskog atelijera Fellnera i Helmera 1884/1885. U njemu se nalazi devet slika koje su Gustav i Ernst Klimt i Franz Matsch, okupljeni u tzv. Künstler-Compagnie, izradili u u tehnici ulja na platnu. Tri Klimtove slike Alegorija ozbiljne opere, Alegorija instrumentalne glazbe i Alegorija poezije predstavljaju njegovo rano, historicističko razdoblje stvaralaštva.

Gustav Klimt, Alegorija poezije, 1884/1885, ulje na platnu (foto: D. Šokčević, Hrvatsko narodno kazalište »Ivan pl. Zajc«, Rijeka)

U sklopu predavanja dr. sc. Višnja Bralić, pomoćnica ravnateljice za pokretnu kulturnu baštinu Hrvatskog restauratorskog zavoda, govorila je o pohrani i čuvanju tih djela te planu njihove restauracije i prezentacije u sklopu manifestacije Rijeka – europska prijestolnica kulture 2020.

Predavanje je imalo velik odjek kod publike, u kojoj je bio veliki broj povjesničara umjetnosti, te su komentari stručnjaka i rasprava nakon predavanja potaknuli buduća istraživanja. Ovim predavanjem Ogranak Matice hrvatske u Beču pridružio se obilježavanju 100. obljetnice smrti Gustava Klimta u Austriji.

(Zvonimir Vučur)Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva