Ogranak Matice hrvatske u Beču - izvješća

Predavanje Antonije Bogner-Šaban KAZALIŠTE U ARHIVU ZAVODA ZA POVIJEST HRVATSKOGA KAZALIŠTA HAZU-a

slika

U prostorijama Hrvatskoga centra u Beču 29. listopada u organizaciji bečkog OMH održano je predavanje dr. sc. Antonije Bogner-Šaban Kazalište u arhivu Zavoda za povijest hrvatskog kazališta HAZU-a.

Predavanje je otvorila Željka Caparin, predsjednica MH u Beču i ukratko predstavila predavačicu. Dr. sc. Antonija Bogner-Šaban doktorirala je obranivši temu Marko Fotez – život i rad. Trenutno je zaposlena u Zavodu za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu čije je djelovanje iznijela u predavanju.

Predavačica se osvrnula na povijest zgrade u Opatičkoj ulici 18, nekadašnjoj palači grofa Janka Draškovića. Odsjek za povijest hrvatskog kazališta koji je osnovan 1966. sastavnim je dijelom Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Dr. sc. Bogner-Šaban predstavila je djelatnost Odsjeka koja je zasnovana na istraživanju hrvatske dramske književnosti i svih oblika i profesija nacionalnog kazališta. Bogata Muzejsko-kazališna zbirka sadrži književne ostavštine, preko 10 000 dramskih tekstova, scenografskih i kostimskih skica i najbogatija je takva zbirka u ovom dijelu Europe.

Na predavanju je naglašena povijesna zasluga i čelno mjesto Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, uloga kazališta u Osijeku, Splitu i Rijeci. Predavačica je ukazala na rezultate pojedinih razdoblja u povijesnom i kulturnom kontekstu i obuhvatila najveća glumačka imena, scenografske i kostimografske autore u povijesnom i kulturnom kontekstu te time potvrdila ugled hrvatskog kazališta i njegovu pripadnost europskoj stvaralačkoj i kazališnoj matici. (Zvonimir Vučur) 

Izvor fotografije: Muzej za umjetnost i obrtUredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva