Matica hrvatska za Ruhrsko područje - izvješća

Izborna skupština i večer pjesme Matice hrvatske za Ruhrsko područje

Nakon više od dvadeset godina djelovanja udruge Matica hrvatska za Ruhrsko područje njezini članovi povezali su se sa Središnjicom Matice hrvatske. Sa željom da postanu Matičin ogranak, članovi su još proljetos počeli prikupljati pristupnice te su s Predsjedništvom MH u Zagrebu dogovorili osnivanje ogranka, pri čemu su entuzijazam i elan predsjednika Stjepana Damjanovića i njegovih suradnika dali vjetar u jedra novom vremenu i u ovoj ruhrskoj Matici.


Predavanje Lahorke Plejić Poje o ulozi MH u oblikovanju moderne hrvatske nacije

 

U skladu s tim udruga je 6. studenoga u Essenu održala izbornu skupštinu na kojoj se moglo čuti da u Ruhrskom području živi oko trideset tisuća Hrvata koji njeguju svoju kulturu i identitet, što kroz hrvatsku katoličku misiju u Essenu, što kroz Maticu. U ime Središnjice na skupštini je bila i pročelnica Odjela za književnost Matice hrvatske Lahorka Plejić Poje, profesorica na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Za predsjednika udruge izabran je dosadašnji voditelj Josip Marković, potpredsjednici su Mijo Nuić i potpisnica ovih redaka, a tajnik Stipe Vukadin.

Na izbornu skupštinu nadovezala se Večer hrvatske pjesme, održana 7. studenoga u Dortmundu. Ta se manifestacija tradicionalno organizira već niz godina, a važna je zbog toga što, osim Hrvata, okuplja i Nijemce kojima je hrvatska pjesma iz bilo kojih razloga bliska. Ove je godine u okviru te večeri L. Plejić Poje održala predavanje o ulozi Matice hrvatske u oblikovanju moderne hrvatske nacije, a posebno o njezinoj važnosti u brizi za hrvatsku knjigu. Predavačica je istaknula da se izdavačka aktivnost nerijetko odvijala u teškim okolnostima, ali stalno i promišljeno. Tiskanjem prve knjige, Gundulićeva Osmana 1844, Matica je odgovorila na onodobne potrebe, programatski odabravši djelo koje pripada dubrovačkoj, dakle štokavskoj tradiciji, i koje usto može zadovoljiti i estetske i ideološke potrebe onoga vremena. Vrlo zanimljivo predavanje obilovalo je slikovitim primjerima koji su ilustrirali kako je teklo prikupljanje starih hrvatskih tekstova, pa i rad na pripremi sama Osmana, a potom i drugih knjiga, sve do biblioteka Pet stoljeća hrvatske književnosti i Stoljeća hrvatske književnosti. U pauzi se poveo živahan razgovor o raznim pitanjima koje je predavanje dotaknulo, a posebno o ulozi koju je dubrovačka dionica hrvatske književnosti odigrala tijekom 19. stoljeća.

Drugi dio večeri nastavljen je pjesmom. Glazbeni pedagog Branko Baf sastavio je opsežnu pjesmaricu hrvatskih pjesama, koja nudi i prozne prijevode tekstova na njemački. Iz nje je za ovu prigodu pripremio petnaestak tradicionalnih pjesama iz raznih krajeva Hrvatske (primjerice, Ribar plete mrižu svoju, Dobro mi došel prijatel, Ribara starog kći, Neka cijeli ovaj svijet) koje su okupljeni pjevali skupa s članovima Zbora Matice hrvatske. Klaviru, na kojemu je svirao gospodin Baf, pridružile su se i dvije violine u rukama Snježane Peulić iz Wuppertala i Krešimira Veselića iz Schwertea, inače počasnoga predsjednika Matice hrvatske za Ruhrsko područje i voditelja Zbora MhzRp.

Cjelokupnom je dojmu, živosti i dinamičnosti večeri pridonijela i tematski raznovrsna izložba postavljena za tu prigodu. Tako su bile izložene knjige Marije Jurić Zagorke, Pjesmarica Ane Katarine Zrinske koju je pripremio Josip Bratulić, a izašla je prigodom 340. godišnjice smrti pjesnikinje Ane Katarine Zrinske (1673–2013) prošle godine u nakladi MH. Izložen je i novi broj časopisa Bašćina iz Zagreba, koji je stigao zahvaljujući kontaktu ruhrskih matičara i umjetnika Ankice i Ante Karačića iz Iserlohna te radovi umjetnika Ante Karačića. Predsjednik Josip Marković izložio je slike s temom Jedrom i cipelom osvajamo svijet, koje su dio ciklusa predstavljenog ove godine na izložbama u Hagenu i Langenfeldu, a kojima umjetnik sugerira važnost otvorenosti prema svijetu, za što je dovoljno samo – podići jedro ili obuti cipele.

Članovi ruhrske Matice vesele se radu sa Središnjicom, kao i suradnji s brojnim ograncima MH u Hrvatskoj i svijetu, u čemu će umnogome pomoći i ruhrski matičari koji dio godine provedu u domovini te tako mogu izravno uspostaviti kontakte s matičarima diljem Hrvatske.

Jadranka Gradac

Izvor: Vijenac. br. 566Uredništvo

Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva