Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici - izvješća

Predavanje o djelomičnom preuređenju Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj u Zagrebu

Klinika za dječje bolesti Klaićeva u Zagrebu jedini je takav referentni centar za cijelu Hrvatsku, a arhitektonski to je zanimljiva cjelina četiriju objekata iz nekoliko razdoblja, od secesijskog bisera Ignjata Fischera – pročelja bolnice, preko središnjega Turinina objekta iz razdoblja hrvatske moderne 1956, dijela koji je 1967. projektirao Jovičić te dijela iz 1987. godine arhitekta Vodičke

Četrnaestu sezonu Matičina četvrtka u organizaciji OMH u Velikoj Gorici 4. veljače otvorili su arhitekti Ivica Leder i Tajana Ivić predavanjem o djelomičnom preuređenju Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj u Zagrebu.

Ta je zgrada bolnica i spomenik kulture. Nastajala je slojevito; nakon što je osnovana i izgrađena, nadograđivana je prema suvremenim potrebama, rekao je Ivica Leder. Iako je bolnica trebala dobiti novu lokaciju, odlučeno je kako će se ipak postupiti kao i ranijih godina, preuređenjima pojedinih odjela i proširenjima kapaciteta bolnice. Klinika za dječje bolesti Klaićeva u Zagrebu jedini je takav referentni centar za cijelu Hrvatsku, a arhitektonski to je zanimljiva cjelina četiriju objekata iz nekoliko razdoblja, od secesijskog bisera Ignjata Fischera – pročelja bolnice, preko središnjega Turinina objekta iz razdoblja hrvatske moderne 1956, dijela koji je 1967. projektirao Jovičić te dijela iz 1987. godine arhitekta Vodičke. Gosti predavanja govorili su o preuređenju odjela kardiologije i nefrologije, za koji je odlučeno da se smjesti u dio arhitekta Turine te o preuređenju dijela drugog kata krila zgrade arhitekta Vodičke. Cilj je adekvatnija skrb o malim bolesnicima, s naglaskom na mogućnosti smještaja jednog od roditelja za vrijeme djetetova boravka u bolnici. (Ana Peternac Bučan)

Izvor: Vijenac, br. 573Uredništvo

Ida Hitrec

Tajnica za ogranke Matice hrvatske

Ogranci

Arhiva