Vijenac 573

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Bruxelles

Stotinjak Dubrovčana bilo je 31. siječnja na Festi sv. Vlaha u Bruxellesu, koju je tamošnji ogranak MH organizirao u suradnji s Uredom Dubrovačko-neretvanske županije u Bruxellesu, predstavništvom HTZ-a i Veleposlanstvom RH u Kraljevini Belgiji. Organizatori su prethodno uputili proglas koji su potpisali ovogodišnji festanjuli Marko Klečak i Ivo Mihajlović. Uz vijorenje barjaka sv. Vlaha i hrvatske zastave u sklopu manifestacije obavljen je i tradicionalni obred grličanja, blagoslivljanja grla po zagovoru sv. Vlaha. Predsjednik Ogranka MH u Bruxellesu rekao je da je ovogodišnja Festa još važnija i ljepša jer je ovo 1700. obljetnica mučeništva sv. Vlaha, a na samu je otvaranju pročitao pismo dubrovačkoga biskupa msgr. Mate Uzinića upućeno Dubrovčanima izvan biskupije sv. Vlaha. Nakon otvaranja organizirana je večera s tradicionalnim dubrovačkim specijalitetima. Festa je ove godine nominirana za Večernjakovu Domovnicu 2016. kao najvažniji događaj godine za Hrvate koji žive izvan Hrvatske. (I. H.)

Buje

U nakladi OMH u Bujama objavljena je nova knjiga, prijevod na talijanski jezik slikovnice autora Daniela Načinovića pod naslovom Grisignana, albo ilustrato dalla Cita, degli artisti. Djelo na jednostavan razigran način djeci talijanske manjine predstavlja ne samo Grožnjan nego i druge istarske gradiće oslikavajući tekstualno i slikom njegove karakteristike i osebujnosti. Ujedno putem didaktičke komponente predstavlja i upoznaje djecu talijanske manjine s hrvatskom kulturom, istarskom himnom i istarskim glazbalima. Knjiga je primjer dobre slikovnice, poučna je utoliko što pomaže u upoznavanju hrvatske kulture u Istri, a umjetnička jer teži doživljaju toga svijeta. Knjigu je na talijanski prevela Vanesa Begić, ilustracije potpisuje kao i u hrvatskom izdanju Tea Paškov Vukojević, a glavni je urednik Zlatan Varelija. (I. H.)

Čakovec–Središnjica

Dani Kalmana Mesarića, manifestacija pokrenuta 2014. u piščevu rodnom Prelogu, prezentirana je u Središnjici MH 6. veljače u organizaciji Sanje Nikčević, pročelnice Odjela za kazalište i film, OMH u Čakovcu i Grada Preloga. Idejne začetnice manifestacije Mirjana Hržić i Sanja Nikčević pojasnile su dvojaku motivaciju za njezino pokretanje:

 

Kalman Mesarić

 

 

Prelog se željelo upoznati s vlastitim sugrađaninom i potaknuti interes za njega i njegov opus, pa se započelo s objavom njegovih djela uz izložbe, predavanja i promocije. Druga motivacija bila je afirmacija Mesarićeva svjetonazora i poetike predstavljanjem kreativnih sugrađana iz Preloga i okolice koji stvaraju poeziju, prozu ili dramu iz pučke poetike. U Matici je pretpremijerno puštena radiodrama U salonu s Kalmanom Mesarićem u izvedbi studenata Filozofskoga fakulteta, Učiteljskoga fakulteta, Akademije dramske umjetnosti i Muzičke akademije u Zagrebu pod vodstvom Mire Muhoberac. U povodu objavljivanja komedije Gospodsko dijete (2015) u ime izdavača govorio je Ivan Pranjić, predsjednik čakovečkog ogranka MH. Isječke iz knjige čitali su glumci amateri iz Međimurja. Odavanje počasti Kalmanu Mesariću dolaskom u Maticu uveličali su članovi njegove obitelji – redatelj Želimir Mesarić i Dušica Potočnjak. (I. H.)

Čitluk–Posušje

U posuškoj Narodnoj knjižnici 5. veljače predstavljene su dvije knjige – Promišljanja autora Ivana Solde i Zapisi o Hercegovačkom ustanku autora Dušana Muse u organizaciji ogranaka MH u Čitluku i Posušju. Nakon pozdrava domaćina Ljube Kovača, ravnatelja Narodne knjižnice, obratili su se predsjednici čitlučkog ogranka MH Andrija Stojić i posuškog Ogranka MH Blago Kovač. Prigodnim riječima obratio se i Mate Lončar u ime Vijeća mladih posuške Općine. U programu je sudjelovao Jozo Kolobarić koji je krasnoslovio dvije Soldine pjesme. Andrija Stojić ocijenio je Soldinu poeziju bliskom i ugodnom, toplom za dušu, u kojoj se pronalazi mirnoća nad olujama života. Autor Dušan Musa o svojoj je knjizi rekao da iako je Hercegovački ustanak (1875–1878) dobro obrađena tema sa stajališta znanosti, to se sa stajališta Hrvata ne bi moglo reći. Napisao je ovu knjigu s namjerom poticanja znanstvenika da u svjetlu novih saznanja obrade ustanak, koji su pokrenuli Hrvati 19. lipnja 1875. u Dračevu kraj Čapljine. Iz navedenog je jasno da Hrvati nisu gosti na ovim prostorima, nego aktivni sudionici povijesnih mijena, pa je u traganju za njihovom ulogom Hercegovački ustanak nezaobilazna tema. (I. H.)

Đurđevac

U suradnji OMH u Đurđevcu s Gradskom knjižnicom Đurđevac 5. veljače održano je predstavljanje knjige Prilozi povijesti seljačkog pokreta koje su autori poznati hrvatski povjesničari i sveučilišni profesori Mira Kolar-Dimitrijević i Hrvoje Petrić. Zanimljivo je da su braća Stjepan i Antun Radić bazu za osnivanje svoje Seljačke stranke pronašli upravo u tome dijelu Podravine prije više od 110 godina, pa je domaća publika s oduševljenjem primila izdanje. Pred đurđevečkom publikom toga je dana predstavljen i najnoviji 28. broj časopisa za multidisciplinarna istraživanja Podravina u kojem se već četrnaest godina zaredom objavljuju radovi o prošlosti i sadašnjosti Podravine.

 

 

S predstavljanja knjige o seljačkom pokretu

 

 

Izdanja su predstavili autor Hrvoje Petrić, urednici Dragutin Feletar i Mario Kolar, ujedno predstavnik Izdavačke kuće Meridijani te povjesničar književnosti, ravnateljica Gradske knjižnice Đurđevac Antonija Mandić i povjesničar Nikola Cik, predsjednik OMH u Đurđevcu. U glazbenom dijelu nastupili su učenici Umjetničke škole Fortunat Pintarić Koprivnica, Područnog odjeljenja u Đurđevcu uz pratnju Nikoline Halusek. (I. H.)

Garešnica

OMH u Garešnici organizirao je 12. veljače s Kulturno-umjetničkim društvom Slavko Kolar iz Palešnika kulturno-umjetničku večer posvećenu velikanu hrvatske književnosti Slavku Kolaru.

 

Nastup KUD-a Slavko Kolar

 

 

Svečana večer održana je u Društvenom domu u Palešniku, rodnom mjestu Slavka Kolara. Uvodne proslove izrekli su Zvonko Farago, predsjednik garešničkog ogranka MH, Josip Oršić, predsjednik KUD-a Slavko Kolar iz Palešnika i načelnik Općine Hercegovac Boro Bašljan i naglasili kako je ta priredba čestitka za Kolarov 125. rođendan. Farago je održao sažeto izlaganje o književnom stvaralaštvu i značenju Slavka Kolara za hrvatsku književnost. U kulturno-umjetničkom programu nastupio je KUD Slavko Kolar s dvjema koreografijama plesova i pjesama moslavačkog kraja pod vodstvom njihove dugogodišnje voditeljice Marije Škreblin i zavičajni pjesnici: Dubravka Jelčić, Senka Slivar, Željko Stubičan, Anđelka Šoški i Dubravka Vukoja. Redateljstvo je potpisao prof. Stjepan Banas, a voditeljstvo kroz programske sadržaje bilo je povjereno prof. Gordani Ščrbačić. Uz palešničke tamburaše, druženje je nastavljeno do dugo u noć. (I. H.)

Jastrebarsko

Omiljena jaskanska odgajateljica Danica Divjak predstavila je 5. veljače drugu knjigu pjesama za djecu Hlačasti zmaj, u izdanju OMH u Jastrebarskom. Program je započeo recitalom Hlačasti zmaj koji je u sklopu Kazališta Škrabe – Dramskog studija Jaska s tridesetak mladih glumaca pripremila voditeljica, ujedno predsjednica Ogranka Klementina Škrabe. U svom je govoru naglasila veliku važnost dječje književnosti. Urednica Sandra Brkljačić izrazila je želju svih koji su radili na knjizi da uz zabavu i veselje malim čitateljima potakne roditelje i odgajatelje da upozore dijete na važne životne stvari. Osvrnula se na manjkavost današnjega sustava obrazovanja jer se uz brojna pravila, statistiku i kurikulume zaboravlja na ono što je najvažnije prenijeti mlađim naraštajima, a to su ljepota života i ljubav. Autorici su čestitali i zamjenik gradonačelnika Jastrebarskog Stipe Bučar, ravnateljica OŠ kardinala Alojzija Stepinca u Krašiću, Helena Beketić i književnici Sonja Zubović i Nino Škrabe. (I. H.)

Jelenje

Nakon promocije zbirke pjesma Legitimacija pjesnikinje Korine Juretić, izdanja OMH u Jelenju, u Čavlima 4. veljače okupljenima se predstavio Aktiv mladih OMH u Jelenju multimedijalnim projektom koji će obuhvaćati radionice crtanja, fotografije, glazbe, pisanja, plesa....

 

 

Aktiv mladih OMH u Jelenju

 

 

Projekt je u nekoliko riječi predstavio predsjednik OMH u Jelenju Ivoslav Ban, a pred publikom su predstavljeni voditelji skupina: plesna radionica –Damir Sudan; likovna radionica – Stjepan Emanuel Mandekić; fotografska sekcija – Marin Vurnek Ćuk; literalno-povijesna sekcija – Korina Juretić i Lea Kumić. Radionice će se održavati kvartalno, od veljače do kraja svibnja. (Ivan Dermiček)

Našice

Ogranak Matice hrvatske u Našicama 30. siječnja organizirao je predstavljanje knjige Vladimira Šeksa 1991: moja sjećanja na stvaranje Hrvatske i Domovinski rat. Suorganizator susreta bio je Grad Našice, a u dvorani Hotela Park okupilo se stotinjak slušatelja. Mnogi od njih i osobno su bili sudionici povijesnih zbivanja o kojima govore ovi memoarski zapisi, temeljeni na bogatoj arhivskoj dokumentaciji. Knjigu je, uz autora i predsjednicu OMH u Našicama, Silviju Lučevnjak, predstavio Miljenko Brekalo, djelatnik Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar – Područni centar u Osijeku. (I. H.)

Ogulin

U organizaciji OMH u Ogulinu i humanitarne udruge Oda prijateljstvu u Rovinju je 30. siječnja predstavljena zbirka pjesama Dodirnuta svjetlošću Vesne Petrić Terzić. O knjizi su, uz autoricu, govorili njezin suprug Davor, glavni urednik Hrvoje Magdić, pisac pogovora biskup Ivan Milovan, autor likovnog rješenja David Ivić te tehnička urednica Mirjana Ferenčić. Pjesme Vesne Petrić Terzić doimaju se poput sličica, zaustavljenoga dojma ili trenutačnog oduševljenja. U malo riječi govore mnogo, djeluju poput meditacija, više pričaju nego pjevaju, nemaju potrebu oduševiti nego dotaknuti čitatelja. Zbirka je prikaz iskrene i doživljene duhovnosti pjesnikinje koja dodirnuta Svjetlošću korača ovim svijetom i širi Njegovu ljubav. Posebno su vrijedne pjesme napisane na žminjskoj čakavštini, pjesme napisane na talijanskome jeziku (uz prijevod na hrvatski jezik) i pjesme napisane za brojne festivale duhovne glazbe. Drugo predstavljanje zbirke održalo se 5. veljače u Koprivnici, prigodom proslave Stepinčeva u Župi bl. Alojzija Stepinca. Promociju su obilježili nastupi dječjega zbora Stepinčevci i dječje folklorne skupine Lojzeki. Promocija zbirke planira se uskoro i u Ogulinu. (I. H.)

Osijek

Polovinom siječnja Prosudbeno povjerenstvo objavilo je rezultate Anionimnog natječaja za najbolji prozni rukopis osječkog ogranaka MH za 2015. Prvo mjesto ravnopravno su osvojila dva teksta: roman Brončani David autora Miroslava Pelikana, umirovljenoga radnika Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža i zbirka priča Zvala sam se Ljerka autorice Jadranke Zimić, socijalne radnice iz Zagreba. Roman će biti tiskan samostalno, a zbirka priča u sljedećem broju Književne revije. Prosudbeno je povjerenstvo objasnilo da se roman istaknuo umijećem pripovijedanja, širokom lepezom nadasve zanimljivih likova koji nose radnju te elementima začudnosti koje autor tijelom teksta raspoređuje neočekivano, a zbirka vještim izrađivanjem i povezivanjem sličica jakih povijesnih trenutaka u Bosni i Hrvatskoj tijekom 20. stoljeća prikazom raznovrsnih oblika ideoloških zastranjivanja koji rezultiraju tragičnim životnim pričama onih socijalno i klasno najnižih, a time i široj recepciji najprepoznatljivijih. (Darko Kovačević)

Pula

Mladi pulski autor Zoran Antičević predstavio se 5. veljače u Središnjici Matice hrvatske romanom Evanđelje tame, u izdanju OMH u Puli. Osim autora o romanu su govorili predsjednik Ogranka Daniel Mikulaco te posebni gosti – Ivan Vilibor Sinčić, saborski zastupnik i Aldo Radolović, ustavni sudac. Uvodnom se riječju obratio predsjednik MH Stjepan Damjanović zahvalivši autoru što svoje želje i djelatnosti povezuje s djelatnošću Matice hrvatske. Daniel Mikulaco kazao je da roman prikazuje postapokaliptični svijet, a žanrovski se proteže od fantastičnog do eshatološkog romana. U kontekstu vječnoga pitanja između dobra i zla roman nastoji pronaći najdublje korijene – mitološke, religijske, one koji postoje od samih početaka, a koji rezultiraju današnjim svijetom. Do uništenja svijeta i distopije dovode društveni sustavi, o čemu je govorio Ivan Vilibor Sinčić, potkrijepivši dodatno tu pretpostavku tematizacijom otuđenja suvremena čovjeka. O pravnoj je perspektivi romana govorio Aldo Radolović. Na kraju se obratio sam autor govoreći o motivaciji za pisanje i o slojevitosti tema u romanu. (I. H.)

Samobor

Pod geslom Ljubav je život 12. veljače u prostorijama OMH u Samoboru članovi Književnog, Glazbenog i Likovnog odjela predstavili su se građanstvu pjesmama i glazbenim izričajem te na taj način, kao i unatrag nekoliko godina, obilježili Valentinovo – dan zaljubljenih, ali i ljubavi prema svakom čovjeku, bratu, prijatelju. Program su vodili Ljubica Šego, voditeljica Književnog odjela, koja je ukratko podsjetila na povijest obilježavanja Valentinova i Zvonko Jurčević, voditelj Samoborskih pjesničkih večeri, a svoju je novu, treću po redu zbirku ljubavne poezije Triput kistom prebrisano predstavila i članica Književnog odjela, Zlata Bujan-Kovačević. Nazočni posjetitelji tako su mogli uživati u ljubavnim stihovima članova Ogranka, ugodnoj glazbenoj podlozi i promociji zbirke, koja je, kako autorica sama navodi, nastala u trenucima inspirativne samoće. Po završetku službenog dijela programa, zajedničko druženje nastavljeno je uz pjesmu i ples. (Lada Lokmer)

Sisak

OMH u Sisku organizirao je 13. veljače još jednu u nizu Stihovnica Siska. U povodu Valentinova, ugostili su uvaženu spisateljicu i dramaturginju Maju Gregl. Publiku je osvojila osebujnom i profinjenom prezentacijom ljubavne poezije protkane misaonom i duhovnom dimenzijom. U nastavku večeri poezijom su se predstavili i okupljeni sisački pjesnici: Antonija Ugarković, Marijana Petrović Mikulić, Nerina Sarkotić, Antonio Stipić, Salih Kulović, Siniša Matasović (moderator) te gost pristigao iz Zagreba Robert Janeš. (I. H.)

Velika Gorica

Četrnaestu sezonu Matičina četvrtka u organizaciji OMH u Velikoj Gorici 4. veljače otvorili su arhitekti Ivica Leder i Tajana Ivić predavanjem o djelomičnom preuređenju Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj u Zagrebu.

Ta je zgrada bolnica i spomenik kulture. Nastajala je slojevito; nakon što je osnovana i izgrađena, nadograđivana je prema suvremenim potrebama, rekao je Ivica Leder. Iako je bolnica trebala dobiti novu lokaciju, odlučeno je kako će se ipak postupiti kao i ranijih godina, preuređenjima pojedinih odjela i proširenjima kapaciteta bolnice. Klinika za dječje bolesti Klaićeva u Zagrebu jedini je takav referentni centar za cijelu Hrvatsku, a arhitektonski to je zanimljiva cjelina četiriju objekata iz nekoliko razdoblja, od secesijskog bisera Ignjata Fischera – pročelja bolnice, preko središnjega Turinina objekta iz razdoblja hrvatske moderne 1956, dijela koji je 1967. projektirao Jovičić te dijela iz 1987. godine arhitekta Vodičke. Gosti predavanja govorili su o preuređenju odjela kardiologije i nefrologije, za koji je odlučeno da se smjesti u dio arhitekta Turine te o preuređenju dijela drugog kata krila zgrade arhitekta Vodičke. Cilj je adekvatnija skrb o malim bolesnicima, s naglaskom na mogućnosti smještaja jednog od roditelja za vrijeme djetetova boravka u bolnici. (Ana Peternac Bučan)

Vijenac 573

573 - 18. veljače 2016. | Arhiva

Klikni za povratak