- izvješća

Predavanje Mikice Maštrović JOHANN BERNHARD FISCHER VON ERLACH U FONDU GRAFIČKE ZBIRKE NACIONALNE I SVEUČILIŠNE KNJIŽNICE U ZAGREBU

U Hrvatskom centru u Beču održano je predavanje Mikice Maštrović Johann Bernhard Fischer von Erlach u fondu Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

U Hrvatskom centru u Beču 23. travnja održano je predavanje Mikice Maštrović Johann Bernhard Fischer von Erlach u fondu Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Predsjednica bečkog OMH Željka Caparin predstavila je predavačicu koja vodi Grafičku zbirku NSK.

Mikica Maštrović uvodno je govorila o bogatom fondu zbirke osnovane 1919. Prikazala je 79 crteža poznatog austrijskog baroknog arhitekta Johanna Bernharda Fischera von Erlacha koji se nalaze u posjedu Grafičke zbirke. U njima je rekonstruirao poznate svjetske građevine svih razdoblja. Među njima je i Dioklecijanova palača.

 


Karlskirche u Beču J. B. Fischera von Erlacha

Činjenica da Grafička zbirka zagrebačke NSK ima jednu od najvećih kolekcija originalnih crteža jednoga od najvažnijih baroknih majstora, graditelja remek-djela ranga crkve sv. Karla Boromejskoga, dvorca Schönbrunn i Dvorske biblioteke Hofburga, činjenica je koja govori da se u hrvatskim knjižnicama čuvaju bogatstva svjetske vrijednosti. (Zvonimir Vučur)

Izvor: Vijenac, god. XXIII, br. 553, 14. svibnja 2015.

http://www.matica.hr/vijenac/553/IZ%20OGRANAKA/Uredništvo

Ida Hitrec
Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva