Vijenac 553

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Beč

U Hrvatskom centru u Beču 23. travnja održano je predavanje Mikice Maštrović Johann Bernhard Fischer von Erlach u fondu Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Predsjednica bečkog OMH Željka Caparin predstavila je predavačicu koja vodi Grafičku zbirku NSK.

Mikica Maštrović uvodno je govorila o bogatom fondu zbirke osnovane 1919. Prikazala je 79 crteža poznatog austrijskog baroknog arhitekta Johanna Bernharda Fischera von Erlacha koji se nalaze u posjedu Grafičke zbirke. U njima je rekonstruirao poznate svjetske građevine svih razdoblja. Među njima je i Dioklecijanova palača.

 


Karlskirche u Beču J. B. Fischera von Erlacha

 

 

Činjenica da Grafička zbirka zagrebačke NSK ima jednu od najvećih kolekcija originalnih crteža jednoga od najvažnijih baroknih majstora, graditelja remek-djela ranga crkve sv. Karla Boromejskoga, dvorca Schönbrunn i Dvorske biblioteke Hofburga, činjenica je koja govori da se u hrvatskim knjižnicama čuvaju bogatstva svjetske vrijednosti. (Zvonimir Vučur)

Đurđevac

Ogranak MH u Đurđevcu održao je 7. svibnja Izbornu skupštinu. Staro je vodstvo, na čelu sa Zdravkom Selešom, predsjednikom ogranka od 1996, uspjelo umjesto članova koji su se pasivizirali okupiti skupinu mladih, zainteresiranih matičara, koji će na dobrim temeljima nastaviti s kulturnom i prosvjetnom djelatnošću ogranka. Tako su se Anica Jakelić i Zdravko Seleš s čelnih pozicija povukli na mjesta članova predsjedništva, kojemu će na čelu biti Nikola Cik, potpredsjednica je postala Antonija Mandić, a tajnica Jasmina Rep. Nadzorni odbor radit će u sastavu Ivana Fosić, Kristina Peršić i Jure Jakelić.

 

 


Zdravko Seleš i Nikola Cik

 

Dugogodišnji predsjednik Seleš izjavio je da je sretan što je stvorena nova ekipa koja će nastaviti s tradicionalnom djelatnošću Ogranka. Ostankom u predsjedništvu jasno je dao do znanja da se neće pasivizirati, nego će, kao i nekolicina starih matičara, i dalje sudjelovati u radu đurđevačkog OMH. (G. G.)

Garešnica

Ogranak Matice hrvatske u Garešnici raspisao je natječaj za Drugi susret mladih literata i likovnjaka S Moslavačke gore, Kolarove breze mi govore. Pozivni natječaj upućen je u osam osnovnih škola i dva srednjoškolska centra s područja sjeveroistočne Moslavine. Drugi susret bit će održan u rujnu u rodnom mjestu Slavka Kolara Palešniku, kad će biti dodijeljeno pet nagrada za literarni i likovni izraz učenicima razredne nastave, učenicima predmetne nastave i po tri nagrade srednjoškolskim literatima i likovnjacima, a voditeljima, mentorima učenika, prigodne knjige i zahvalnice. (Stjepan Banas)

Konavle

Predsjedniku Ogranka Matice hrvatske u Konavlima i dugogodišnjem tajniku Društva prijatelja dubrovačke starine Niku Kapetaniću na sjednici Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije 12. svibnja dodijeljena je nagrada za životno djelo. Kapetanić pripada redu najistaknutijih suvremenih proučavatelja dubrovačke, osobito konavoske povijesti. Uz njegovo ime usko se veže i posebna uloga u obnavljanju konavoske Sokol-kule, a brojnim knjigama osobito se zalaže za očuvanje konavoskih običaja. Čitatelji Dubrovačkog lista 2013. dodijelili su mu priznanje Pozitivac godine. (G. G.)

Kutina–Popovača

Pjesnička zbirka za djecu Najbolja prijateljica Kristine Kovačić u nakladi OMH Kutina – Popovača osvaja mladu publiku i izvan lokalne sredine. Potkraj travnja predstavljena je u Knjižnici i čitaonici u Sesvetama. Bliskost nastupa Kristine Kovačić ujedinila je ljepotu prirode i potrebu čuvanja njezine izvornosti. Pravo je otkriće bio sam naslov Najbolja prijateljica, koji upućuje da je ta prijateljica – knjiga. Mali Sesvećani rado su prolistali njezine stranice. Na radost autorice stihove je vrlo sugestivno interpretirao učenik Zvonimir Katalinić. Na književne i odgojne vrijednosti zbirke podsjetila je potpredsjednica OMH u Kutini Katarina Brkić. Čin predstavljanja korisnim je ocijenio Ivan Bekavac, autor više zapaženih djela i urednik časopisa. Kristini Kovačić bio je srednjoškolski profesor latinskog jezika i među prvima osjetio njezin neosporan dar za literarno stvaralaštvo. Kao član MH pohvalio je odnos kutinskog ogranka prema mladim čitateljima i suradnju sa školama. (Dragutin Pasarić)

Lipovljani

Priredbom Šuma, rijeka, voda u Piljenicama 2. svibnja Ogranak MH u Lipovljanima s mjesnom udrugom Mlinarice okupio je autore i ljubitelje pjesničke riječi. O temi ruralnog i urbanog u pjesništvu u živopisnom selu na obali Pakre govorili su i recitirali članovi Udruge ljubitelja pera i kista Pegaz iz Zagreba Hela Švarc, Alka Pintarić. Franjo Mandić i Luka Štilinović. Stihove su govorili i Jasna Popović Poje i Roman Vukalović (OMH Novska) te Katarina Brkić i potpisnik ovih redaka (OMH Kutina). Lipovljanski OMH predstavio je i nedavno objavljenu zbirku Lipovljanske lutalice, a mješoviti pjevački zbor Lira iz Lipovljana pod ravnanjem Franje Rodića izveo je i uglazbljene stihove Dragutina Tadijanovića. Nazočni će pamtiti i uvod u priredbu koji su izvrsnim scenskim prikazom dali piljenički pučkoškolci u sastavu matične OŠ Josipa Kozarca Lipovljani. Manifestaciju Šuma, rijeka, voda u rodnom mjestu ustanovio je književnik Đuro Vidmarović, a ovogodišnji program moderirala je predsjednica lipovljanskog OMH Melita Lenička. (Dragutin Pasarić)

Makarska

Zbirka pjesama Moje svetosti Julije Stapić Katić (Zagvozd, 1964) u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Makarskoj predstavljena je 6. svibnja u Glazbenoj školi. Autorica je umjetničku svestranost dosad potvrdila nizom likovnih izložbi, što samostalno, što grupno, izlagala je tridesetak puta, dok je na poetsku scenu službeno stupila 2003. s poetskom zbirkom Montenense moj. Godine 2007. objavila je drugu zbirku Stina, dok je posljednja Moje svetosti izišla 2014. U programu su sudjelovali predsjednik Ogranka MH Ivan Ivanda te glumica Gradskoga kazališta mladih Ana Katić. Glazbeni desert poslužili su učenici Glazbene škole Ružica Čović i Juraj Srzić. (G. G.)

Mostar

Jedanaest kung-fu-majstora, koje je 2006. u ansambl Contemporary Dragon Kung-fu Company okupio poznati glumac Jackie Chan, nastupili su u sklopu Mostarskog proljeća – Dana Matice hrvatske u Mostaru 30. travnja. U prepunoj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače 700-tinjak okupljenih prisustvovalo je performansu Gateway.

Kung-fu- majstori u sklopu svoje europske turneje u Gradu na Neretvi predstavili su borilačke vještine uz suvremeni kung-fu-ples, ekspresivnu glazbu i videoprojekcije. Za koreografiju bila je zadužena redateljica Liu Li, koja je na pripremi predstave s kung-fu-majstorima radila dvije godine. Za transkontinentalnu i transkulturnu suradnju najzaslužnija je ravnateljica Mostarskog teatra mladih Tanja Miletić-Pručević. (G. G.)

Pag–Zadar

U paškom Kneževu dvoru 25. travnja održan je jezikoslovno-pjesnički skup Domaća rič 12 na kojem se tradicionalno predstavlja hrvatsko jezično bogatstvo. Sudionicima skupa obratili su se Ivan Paštar, predsjednik Organizacijskog odbora, Božidar Šimunić, predsjednik OMH u Zadru i Jure Maržić, predsjednik paškog OMH te zamjenik gradonačelnika Paga Dario Grašo. Raznolikost našega jezika predstavili su Josip Lisac i Anica Serdarević, Silvana Vranić, Marijana Fabijanić, Božidar Šimunić, Lina Pliško, Robert Špralja, Ladislav Radulić, Marijana Tomelić Ćurlin, Sanja Zubčić, Robert Hajszan, Nikola Crnković, Josip Lisac, Mijo Lončarić, Krunoslav Puškar, Joža Horvat, Antonio Sammartino, Josip Galić, Anton Šuljić i Mate Maras. Poslijepodnevnom sjednicom predsjedavali su Ante Tičić i Jure Maržić, a prezentacije su održali Ante Tičić, Vlatko Majić, Ivo Oštarić, Ratimir Škunca, Robert Bacalja, Tomislav Meštrić, Ante Valčić, Dario Tikulin i Ana Trničić, Zvonimir Sutlović, Atilijo Orović, Ante Šarunić, Božidar Šimunić, Ivan Dobra Žirjanin, Rajka Anđelić Maslovarić, Davor Grgurić, Ivan Vidović i Silvija Vruljičak Budan. Organizacijski odbor činili su: Josip Lisac, Anica Serdarević, Jure Maržić, Božidar Šimunić, Željko Maržić, Ante Tičić, Ivan Paštar, Ivica Vigato, Ivana Portada i Dijana Vuleta. (Vesna Karavanić)

Sveta Nedjelja

Sedam likovnih umjetnika iz ogranaka Matice hrvatske u Samoboru, Svetoj Nedelji i Zaprešiću predstavilo se izložbom pod nazivom Susreti otvorenoj 8. svibnja u Gradskoj vijećnici Svete Nedelje. Radove su predstavili likovni umjetnici Vlado Gvozdanović i Željko Nemec (Samobor), Drago Jančić, Ivana Čede Ostreš i Dragutin Grgas (Zaprešić) te Zdenka Resar i Petar Ujević (Sveta Nedjelja). „Raznolikost pristupa, različite tehnike, različite realizacije likovnih ideja donose veličanstveni kaleidoskop“, napisao je u predgovoru kataloga Željko Nemec. Izložba se u Svetoj Nedelji može pogledati do kraja svibnja.

(Petrunjela Krajačić)

Široki Brijeg

U Narodnoj knjižnici u Širokom Brijegu, 29. travnja u organizaciji širokobriješkog OMH, predstavljene su knjige Širokobriježanina sa zagrebačkom adresom Ante Kraljevića Chiarina pisma (poezija) i Kada ptice ne pivaju (proza). Okupljenima se obratio predsjednik Ogranka Gojko Jelić koji je nazočne pozvao da se prisjete iznenada preminula književnika i prevoditelja fra Franje Mabića, čiju je 31. knjigu Ogranak trebao izdati ovih dana. Zbirku pjesama Chiarina pisma predstavio je Marko Tokić, kazavši da se autor služi „sočnom ikavicom, jezikom koji je bio prirodan nastavak najboljeg govora hrvatskog jezika“. Knjigu priča Kada ptice ne pivaju, koje je Ogranak sunakladnik, predstavio je Antun Lučić. On je apostrofirao Kraljevićev nostalgični odnos prema Širokom Brijegu, „njegovu umjetničkom vidikovcu“. Odabrane ulomke iz knjiga čitala je dramska umjetnica Maja Lasić. (G. G.)

Trogir

Nakon četrdeset i četiri godine od prve samostalne izložbe održane u Muzeju grada Trogira, akademski slikar Andrija Girardi (Šibenik, 1937) trogirskoj se publici predstavio Retrospektivom akvarela 1956–2013. Svečanost otvaranja izložbe u atriju Muzeja grada Trogira održana je 4. svibnja.

 


Andrija Girardi, Jesenji portret, 1998.

 

U ime organizatora izložbu su otvorili predsjednica trogirskog ogranka Matice hrvatske Danka Radić i predsjednik riječkog OMH Goran Crnković. Napomenuli su kako je čvrsta suradnja dvaju ogranaka rezultirala i retrospektivnom izložbom poznatog umjetnika Andrije Girardija. „Tijekom pet desetljeća propitivanja i traženja, Andrija Girardi svojim je refleksijama brzih reakcija razvio prepoznatljiv vodeni trag luminističkih i intimističkih vrijednosti. Akvareli su njegov najzreliji domet i značajan odvjetak hrvatskog intimizma“, stoji u predgovoru izložbe koji potpisuje Branka Arh. (G. G.)

Velika Gorica

U Muzeju Turopolja 30. travnja velikogorički OMH ugostio je predstavnike Matičina ogranka iz Jastrebarskog. Prisutne je pozdravio Stjepan Rendulić, predsjednik OMH u Velikoj Gorici. Klementina Škrabe, predsjednica jaskanskog ogranka, govorila je o posljednje četiri i pol godine djelovanja obnovljena Ogranka, dok je književnik Nino Škrabe upoznao Velikogoričane s nakladničkom djelatnošću Ogranka. Želimir Hrković, potpredsjednik Ogranka i proslavljeni jaskanski glumac, pročitao je izbor iz djela najpoznatijih jaskanskih pjesnika. U glazbenom dijelu nastupile su profesorice Glazbene škole u Jastrebarskom Iva Barač (violina) i Elizabeta Skobe (glasovir), a kustosica Muzeja Turopolja Dragica Modrić upoznala je goste iz Jaske s bogatim zbirkama velikogoričkog muzeja. (G. G.)

Vinkovci

Predavanje Marka Džigumovića na temu socijalno-političke situacije na Bliskom istoku i njezina utjecaja na područje Europske Unije i Republike Hrvatske održano je u Dvorani Ogranka MH u Vinkovcima 5. svibnja. Marko Džigumović magistrirao je u Izraelu na Sveučilištu u Herzliyju, specijaliziravši se za domovinsku sigurnost i protuterorizam. Policijski je časnik za vezu MUP-a RH od 2011. do 2015. u Izraelu, prije toga bio je zamjenik ravnatelja i ravnatelj UN-ove policijske akademije na Haitiju, voditelj hrvatskoga policijskog kontingenta i instruktor u Međunarodnom centru za policijsku obuku u Jordanu te šef Odjela za specijalističke obuke i međunarodni policijski instruktor na Kosovskoj policijskoj akademiji. (G. G.)  

Vukovar

U prigodi proslave Dana Grada Vukovara i njegovih nebeskih zaštitnika sv. Filipa i Jakova, Ogranak Matice hrvatske i Ustanova u kulturi Hrvatski dom Vukovar organizirali su 28. travnja svečani koncert Tamburaškog orkestra HRT-a pod ravnanjem maestra Siniše Leopolda. Koncert je održan u velikoj dvorani Hrvatskoga doma kao jedna od manifestacije kojom Ogranak cijele 2015. obilježava stogodišnjicu smrti istaknutoga glazbenog pedagoga, skladatelja, dirigenta, zborovođe i orguljaša Dragutina Karela Hruze, jednoga od najvažnijih nositelja i promicatelja tamburaške glazbe u Hrvatskoj. Premda rođenjem i podrijetlom Čeh, Dragutin Karel Hruza velik dio života proveo je u Hrvatskoj, u Slavonskom Brodu te u Vukovaru, gdje je preminuo i gdje mu je grob. Živeći i plodno radeći u Vukovaru ostavio je neizbrisiv trag u kulturnom identitetu grada. Posjetitelji na koncertu, među kojima je bila i unuka Dragutina Hruze, mogli su uživati u nadahnutim interpretacijama Hruzinih skladbi, kao i u tamburaškim obradama skladbi drugih hrvatskih skladatelja. Nazočnima se obratila Lidija Miletić, predsjednica Ogranka MH u Vukovar te Marina Sekulić, pročelnica Upravnoga odjela za kulturu i turizam Grada Vukovara. U programu je nastupio i solist Miroslav Živković, bariton.

(Dražen Živić)

Zabok

OMH u Zaboku i Gimnazija Antuna Gustava Matoša uz Dan škole 6. svibnja organizirali su predavanje akademika Ante Stamaća s temom Matoša i biblioteke Stoljeća hrvatske književnosti. Vrlo slikovitim i učenicima bliskim izričajem Stamać je približio vrijeme u kojem je Matoš stvarao, život kojim je živio i probleme s kojima se susretao. Gimnazijalcima je ukazao na važnost 1914. kao kraja jedne epohe, osvijestivši im važnost čitanja naših književnika i poznavanja pisane riječi. Pohvale idu učenicima u publici koji su sa zanimanjem i intelektualnom znatiželjom, u pravom gimnazijskom duhu, popratili program. Uvaženi gost zabočke gimnazije uživao je u glazbenoj izvedbi pjesme Jur nijedna na svit vila u interpretaciji školskoga zbora, a izvedba kratke komične monodrame V gosteh nasmijala ga je do suza. Svečanost je pokazala da mladi naraštaj gimnazijalaca, dobro vođen i pripremljen od strane svojih profesora, cijeni hrvatsku književnu riječ što je zalog za budućnost hrvatskoga jezika i kulture. (Sandra Babnik Lončar)

 

 --------------------------

Ispravak – U Vijencu broj 552 od 30. travnja u tekstu Luki Bekavcu nagrada za književnost pogrešno je navedeno prezime dobitnika nagrade HAZU-a Vladislava Tomišića. Ispričavamo se Vladislavu Tomišiću i čitateljima. (Uredništvo)

Vijenac 553

553 - 14. svibnja 2015. | Arhiva

Klikni za povratak