Odjeci

23.05.2007.

IKA Bilten

Kovač: Islamsko-kršćanski odnosi tijekom povijesti i danas

Za nova obzorja islamsko- kršćanskih odnosa potrebno je "demitizirati" predodžbu o drugomu, graditi odnos na zajedničkim vrijednostima, uspostaviti zajedničku odgovornost prema povijesti i čovječanstvu te paradigmu sukoba pretvoriti u paradigmu susreta i prijateljstva
Zagreb, (IKA) - Islamsko- kršćanski odnosi tijekom povijesti i danas bila je tema predavanja Tomislava Kovača 22. svibnja u dvorani Matice hrvatske u Zagrebu. Iznio je kratki pregled razvoja islamsko- kršćanskih odnosa u tijeku povijesti te naznačio nekoliko smjerokaza za budućnost. Istaknuo je kako je složeno govoriti o tom odnosu u kontekstu sukoba na Bliskom istoku i kada su muslimani medijski negativno stigmatizirani. Kršćanstvo i islam, prema njegovim riječima, dijele 14 stoljeća povijesti koja je bila prožeta sukobima, opečaćena predrasudama i iskrivljenim slikama jednih o drugima. U Kuranu se spominju različite religije: muslimani, kršćani, židovi i sabijci. Oni se uklapaju u zajednički naziv - Narodi Knjige te uživaju povlašteni položaj, jer je i njima dana određena objava. Kuran, istaknuo je predavač, niječe Isusovo božanstvo i Božje Trojstvo, ali poziva muslimane da njeguju dobre odnose s kršćanima. Dodao je kako je prema Kuranu određeni vjerski pluralizam upisan u Božji naum spasenja jer daje spasenjsku važnost drugim Narodima Knjige koji su pozvani natjecati se u dobrim djelima. Govorio je i o srednjovjekovnim polemikama, navodeći primjer Ivana Damašćanina i sv. Franje Asiškog koji je bio primjer miroljubivosti te želio dijalogizirati s muslimanima i voditi mir. Istaknuo je kako se u razdoblju renesanse, prosvjetiteljstva, kolonijalizma i posebice s Drugim vatikanskim koncilom događa novi pogled na islam. Sveti Sabor je, prema riječima predavača, pozvao sve da se iskreno trude oko međusobnog razumijevanja te postavio temelje islamsko- kršćanskog dijaloga. Zaključio je kako je za nova obzorja islamsko- kršćanskih odnosa potrebno "demitizirati" predodžbu o drugomu, graditi odnos na zajedničkim vrijednostima, uspostaviti zajedničku odgovornost prema povijesti i čovječanstvu te paradigmu sukoba pretvoriti u paradigmu susreta i prijateljstva.
Kovač je diplomirao teologiju u Zagrebu, a magistrirao na Teološkom fakultetu u Fribourgu. Poslijediplomsku specijalizaciju posvetio je međureligijskom dijalogu, osobito dijalogu s islamom.

Informativna katolička agencija


Klikni za povratak

Pregled