Novosti

Srijeda, 3. srpnja 2024.

U Matici hrvatskoj otkrivena spomen-ploča Zakonu o hrvatskom jeziku

U Matici hrvatskoj otkrivena je spomen-ploča Zakonu o hrvatskom jeziku koji je Hrvatski sabor usvojio 26. siječnja, a otkrio ju je akademik Mirjan Damaška. Hrvatski pravnik, stručnjak za komparativno i međunarodno pravo, profesor na Pravnom fakultetu Sveučilišta Yale jedan je od najinventivnijih i najutjecajnijih svjetskih znanstvenika u protekla tri desetljeća u komparativnopravnom pristupu promišljanju pravnih instituta, napose u području kaznenog procesnog prava i dokaznog prava.

„Postavljanjem ove spomen-ploče želimo zahvaliti generacijama domoljuba, jezikoslovaca, književnika i intelektualaca kojima je hrvatski jezik bio na srcu, a ideja o hrvatskoj jezičnoj samosvijesti sastavnicom osmišljavanja kulturnog i nacionalnog identiteta“, rekao je predsjednik Matice hrvatske akademik Miro Gavran u svom prigodnom govoru.

Zahvalio je Radnoj skupini za izradu Nacrta zakona o hrvatskom jeziku, svim upravnim tijelima Matice hrvatske, brojnima matičarima, intelektualcima i institucijama, Vladi Republike Hrvatske, koja je doradila Nacrt zakona, te Hrvatskom saboru, svim parlamentarnim strankama i zastupnicima koji su donijeli Zakon. „Podsjećam da je 26. siječnja čak 95 saborskih zastupnika podiglo ruku za ovaj Zakon, dok ih je 14 bilo suzdržano. Bio je to jedan od onih rijetkih trenutaka kada smo mogli osjetiti radost zbog naše sloge, kada je naše zajedništvo bilo iznad stranačkih i interesnih podjela“.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković rekao je kako je Matica hrvatska promicatelj identiteta hrvatskoga naroda. Između ostalog, zahvalio je uime cijele Vlade RH i ministrice kulture i medija, kao i ministra znanosti i obrazovanja matičarima na inicijativi donošenja Zakona o hrvatskom jeziku.

„Veselim se da će tijela koja smo uspostavili ovim Zakonom, prije svega Vijeće, i stručnjaci uključeni institucije hrvatske države i Vlade raditi na nacionalnom planu hrvatske jezične politike, da će ovaj Zakon imati svoj operativni život u pogledu institucionalno osnaženog hrvatskog jezika i da ćemo vidjeti njegovu provedbu kao doprinos jačanju hrvatskog identiteta“, rekao je predsjednik Vlade.  

Spomen-ploča donacija je Tadije Barbarića, vlasnika tvrtke REZ, na čemu mu Matica hrvatska iskreno zahvaljuje. Popis zasluga akademika Mirjana Damaške za hrvatski narod, kulturu i znanost, osobito u vrijeme Domovinskog rata, dug je te ga je stoga Glavni odbor Matice hrvatske na svojoj sjednici od 26. lipnja jednoglasno predložio za Matičina počasnoga člana te će svoj prijedlog uputiti Glavnoj skupštini MH u listopadu ove godine.

Svojim nastupom svečano otkrivanje uveličala je Klapa Stine, a događaj je moderirala Ana Kranjčić.

Govor predsjednika Matice hrvatske akademika Mire Gavrana možete preuzeti OVDJE.

Fotografije snimio Sanjin Strukić/Pixsell

Pregled

datum