Novosti

Ponedjeljak, 16. prosinca 2019.

Matica hrvatska objavila prigodnu brošuru o Viktoru Žmegaču

U čast 90. rođendana Viktora Žmegača, svoga najčitanijeg autora, objavila je Matica hrvatska prigodnu  poklon-brošuru  s tekstovima Dubravke Oraić Tolić (Majstor književne znanosti i esejističke kulturologije) i Dietera Borchmeyera (Philologie als Kunst der Fuge / Filologija kao umjetnost fuge) te bibliografijom autorovih knjiga objavljenih na hrvatskom i njemačkom jeziku.

Prema mišljenju Dubravke Oraić Tolić, za Žmegačevu i više nego uspješnu dvadesetogodišnju autorsku suradnju s Maticom hrvatskom (Bečka moderna, 1998; Književnost i glazba, 2003; Od Bacha do Bauhausa, 2006; Majstori europske glazbe, 2009; Prošlost i budućnost 20. stoljeća, 2010; Strast i konstruktivizam duha, 2014; Četiri europska grada, 2017) i Portreti gradova, 2019) karakterističan je prijelaz s književne znanosti (shvaćene u užem smislu) na esejističku kulturologiju u širokome smislu.  U suverenoj šetnji  »kroz sva područja europske kulture od opće povijesti do filozofije, od književnosti i glazbe do svakodnevice i grafita na zidovima pothodnika«, nastali su veliki kulturološki oblici »u raskošnim Matičinim izdanjima« za koja su karakteristična »četiri tematska usmjerenja: grad kao duhovna destinacija, glazba kao fascinacija, njemačka kultura kao profesija i Europa kao opsesija«.

Za Dietera Borchmeyera, hajdelberškoga profesora i bivšega predsjednika Bavarske akademije umjetnosti, Žmegač je »uomo universale i homme de lettres kozmopolitskoga kova« koji »utjelovljuje tip univerzalnoga znanstvenika kakav sve više nestaje u vremenima specijalističkog i institucionalno razgranatog znanstvenog rada«. Kod Žmegača »univerzalizam ide ukorak s visokim jezično-stilskim prohtjevima: znanost o književnosti kao umjetnost riječi, koja kao takva ima da bude u kongenijalnu odnosu spram književnosti«. Možda se, kako ironično piše  Borchmeyer, »o BDP-u može pisati pajserom, ali o pjesništvu se ne može pisati nego fino naoštrenim perom, prema onoj Nietzschovoj: 'poboljšati stil – to znači poboljšati misao, i ništa više'«.  

Matičinu brošuru o Viktoru Žmegaču uredio je Luka Šeput, a likovno opremio Željko Podoreški.

Pregled

datum