Knjige

Franjo Džakula

San o zelenom oku

Izabrane pjesme

Priredio  JOSIP UŽAREVIĆ


»Franjo Džakula ide u red filozofičnih pjesnika. To zna­či da je njegova poezija u prvome redu poezija misli, a ne poezija jezika shvaćena u uskome, lingvističko-ma­terijalnome smislu. Takvoj vrsti poezije najviše odgo­vara slobodni stih, mada se ponekad susreće i vezani stih, pa čak i »tvrda forma« kao što je sonet.

Pjesnička knjiga San o zelenom oku zamišljena je kao autorov lirski portret kojemu je svrha da prikaže ono najosebujnije i najkvalitetnije što dosadašnje Džaku­lino lirsko stvaralaštvo nudi čitateljstvu. Većina dosa­dašnjih autorovih knjiga izlazila je u njegovoj vlastitoj nakladi (što znači i o vlastitu trošku) te je bila poznata relativno usku krugu poklonika pjesničke riječi. Dano izdanje omogućit će, nadam se, da se ova neobično kvalitetna filozofična lirika lakše i djelotvornije uključi u maticu hrvatskoga suvremenoga pjesništva« (Josip Užarević).

Biblioteka Podzvizd, glavni urednik Luka Šeput, izvršna urednica Romana Horvat, likovno oblikovanje Marcel Bačić, priprema Tehnička priprema Matice hrvatske / Pavao Damjanović, tisak Kerschoffset (Zagreb). — Knjiga je opremljena pogovorom priređivača


Autori

Franjo Džakula

Hrvatski i bosanskohercegovački književnik (Pješivac kraj Stoca, 1948), autor desetak knjiga poezije i proze

San o zelenom oku

PDF-ovi

Klikni za povratak