Knjige

Krešimir Bagić

Republika stiha

Krešimir Bagić, pjesnik, stilističar i kritičar, u knjizi Republika stiha okupio je više od 50 kritičkih eseja posvećenih suvremenom hrvatskom pjesništvu.

U novoj knjizi Bagić se još jednom potvrđuje kao upućeni teoretičar, čitatelj kojemu ne promiče nijedan detalj teksta i  pisac koji piše skladno i jasno te otvoreno iznosi svoje kritičke ocjene. Republika stiha funkcionira kao kronika recentne domaće pjesničke produkcije, a Bagićevi opisi stilističkih i poetičkih obilježja suvremenih pjesničkih knjiga i knjiga o poeziji daleko nadmašuju okvire „tekuće kritike“ i predstavljaju temelj za sve buduće književnopovijesne preglede hrvatskoga pjesništva u danom razdoblju.

U vremenu masovnih medija u kojemu se svakodnevni jezik sve više puni jednoznačnim formulama i nepromišljenim jezičnim šablonama, Bagić nas u svojim esejima o pjesništvu, prema vlastitim riječima, podsjeća na „moć poezije i važnost (raz)govora o njoj“.

Biblioteka Kratki rezovi, glavni urednik Luka Šeput, grafički urednik Neven Osojnik, likovni urednik Željko Podoreški, tisak Stega tisak d.o.o., Zagreb.


Autori

Krešimir Bagić

Krešimir Bagić

Sveučilišni profesor stilistike, vrstan kritičar, književni znanstvenik i pjesnik (1962), »jedan od kvorumaša koji je uspio pjesnički preživjeti s izvornom poetikom« (D. Šalat)

Republika stiha

PDF-ovi

Klikni za povratak