Knjige

Vanja Sutlić

Predavanja o Nietzscheu

Priredio Damir Barbarić

Zagrebački filozof Vanja Sutlić (1925–1989) svojim je djelom polučio snažan utjecaj daleko izvan granica uže akademske struke. Izvorno inspiriran filozofijom Karla Marxa, jedno vrijeme pripadao je grupi mislilaca okupljenih oko časopisa Praxis. Vlastitu filozofijsku poziciju, koju sažima u sintagmi „povijesnog mišljenja“, izgradio je prvenstveno u produktivnom kritičkom dijalogu s Heideggerom, Hegelom i Nietzscheom. Prvi je u Hrvatskoj pristupio cjelovitoj interpretaciji Heideggerova mišljenja, nalazeći u njemu bitnog sugovornika pri vlastitim pokušajima prevladavanja povijesne epohe „svijeta rada“ odnosno nihilizma.

„Nietzsche je baš […] svojom sudbinom instruktivan za uočavanje neizbježne situacije filozofije, naime te da se ne može filozofirati samo iz glave, nego cijelim životom. U filozofiji nije u najvećoj mjeri odlučujuće je li netko iznimno pametan ili je manje pametan. U filozofiji, kao ni u umjetnosti, nije odlučujuće ni to koliko smo doživjeli, nego koliko smo u raspoloženjima, u temeljnim raspoloženjima sebe otvorili, raspoložili za konstelaciju svijeta. Tko ne može u sebi probuditi i obnoviti to intenzivno raspoloženje, taj samo čeprka po površini riječī i iz njih spravlja nove ‘sisteme’, nove ‘stavove’, njihove nove međusobne odnose.“ (Vanja Sutlić)

Glavni urednik Luka Šeput, urednik biblioteke Damir Barbarić, likovni urednik Željko Podoreški, grafički urednik Neven Osojnik, tisak Grafomark d.o.o., Zagreb


Autori

Vanja Sutlić

Vanja Sutlić

Hrvatski filozof i sveučilišni profesor (1925–1989), jedan od najizvornijih i najutjecajnijih hrvatskih mislioca 20. stoljeća. Predavao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Filozofskom fakultetu u Sarajevu te na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Bio je utemeljitelj i dugogodišnji urednik ugledne filozofske biblioteke “Logos”. Prvi je u Hrvatskoj pristupio cjelovitoj interpretaciji mišljenja Martina Heideggera. Za života je objavio knjige: Bit i suvremenost (1967), Praksa rada kao znanstvena povijest (1974) i Kako čitati Heideggera (1988).

Predavanja o Nietzscheu

PDF-ovi

Klikni za povratak