Knjige

Aleksandar Stipčević

Povijest knjige

Drugo, prošireno i dopunjeno izdanje»Dvadeset i jednu godinu nakon prvog izdanja, pojavilo se drugo, prošireno i dopunjeno izdanje kultne knjige hrvatskih bibliotekara… Usprkos činjenici da je na to, drugo, izdanje valjalo podosta pričekati, za pohvaliti je nakladnički pothvat Matice hrvatske kojim se hrvatskoj knjižničarskoj, pa i široj javnosti iznova, ali u novom, raskošnijem ruhu, predstavlja Stipčevićeva, ali i Matičina, ’uspješnica’ iz 1980-ih« (Tinka Katić, Vjesnik bibliotekara hrvatske).  


Povijest knjige,  
temeljna knjiga hrvatskoga knjižničarstva i bibliologije objavljena je prvi put 1985. u izdanju Nakladnoga zavoda Matice hrvatske. Brojne generacije hrvatskih znanstvenika, bibliofila, studenata i čitatelja svoje znanje o povijesti knjige i razvoju tiskarstva zahvaljuju upravo ovome djelu koje je u proteklih dvadeset godina imalo velikog utjecaja u hrvatskoj knjižnoj i općoj kulturi. Sada je to djelo - nadopunjeno i prošireno - ponovno otisnuto u još ljepšem izdanju, u odličnoj likovnoj i grafičkoj opremi.

Prema riječima stručnjaka, Stipčevićeva je knjiga osnova »svakom promišljanju vanjskih okvira pismovnosti, nezamjenjiv oslonac i u grananju znanstvenog istraživanja (grafolingvističkog, palografskog, kodifikološkog, bibliološkog, kulturološkog...) i u organiziranju srednjoškolske i sveučilišne nastave. Premda se može doimati provincijalnom prosudbom, valja nedvosmisleno reći: ovako opsežnom i temeljitom knjigom posvećenom knjizi ne može se pohvaliti danas ni svaka europska litetratura« (Mateo Žagar, Vijenac)

Biblioteka Peristil, knj. 1, urednica Jelena Hekman, lektura i korektura te izbor ilustracija i izrada kazala Josip Brleković. — Knjiga je opremljena sa 273 slike (126 u koloru), opsežnom bibliografijom, imenskim i predmetnim kazalom te bilješkom o autoru


Autori

Aleksandar Stipčević

Aleksandar Stipčević

Arheolog, bibliolog, bibliograf, albanolog, knjižničar i esejist, sveučilišni profesor  (Arbanasi, 1930 – Zagreb, 2015)Objavio je više od dvjesto znanstvenih i stručnih radova na hrvatskom, talijanskom, albanskom, engleskom te francuskom jeziku, i to u nacionalnim i međunarodnim publikacijama. Posljednjih godina najviše piše o povijesti hrvatske knjige i hrvatskih knjižnica.

Povijest knjige

PDF-ovi

Klikni za povratak