Knjige

Zvonimir Balog

Pjesnici ludovi

Esej o poeziji


Priredila LADA ŽIGO ŠPANIĆ


Pjesnici ludovi  jesu promišljena i predumišljena knjiga, spoj dugog i napornog posla i potrebe istinskog i samosvojnog pjesnika da otkrije korijene vlastitog pozvanja i predanja. Nikakav slučaj. Pretjerat ću tvrdeći da je Balog na 150 stranica eseja naveo jednako toliko imena i njihovih definicija pjesništva ili pjesnika, što domaćih, što stranih. Citirao je mudre i darovite, od Aristotela do suvremenika. Propitivao je njihove tvrdnje, s nekima se slagao više, s drugima manje, a nekima se suprotstavio. Da odmah otkrijem: idealnu definiciju pjesništva nije pronašao, ali njegova je potraga zabavna, dinamična i puna “cveba” razigranog duha koga bi Huizinga opisao kao homo ludensa" (Željko Ivanjek)»Knjiga Pjesnici ludovi, koju je Zvonimir Balog ostavio u svojoj rukopisnoj ostavštini, jedan je od najboljih eseja o poeziji u našoj književnosti. Potraga za smislom i definicijom poezije ne vodi cilju, ali je čar u traženju, a tražiti mogu samo oni koji su u duši poete. A Balog to svakako jest: kao rušitelj svih formi, trendova i definicija, sagradio je svoju poetsku kuću, od svoga materijala, s vlastitim vidikom, u koju možemo ući samo pod jednim uvjetom – da smo jednako duboki i zaigrani kao on«. (Lada Žigo Španić)

Biblioteka Hic et nunc, glavni urednik Luka Šeput, izvršna urednica Sandra Tribuson, fotografija na ovitku Barry Mason, likovno oblikovanje biblioteke Željko Podoreški, grafički urednik Neven Osojnik, tisak Denona  (Zagreb). — Knjiga je opremljena pogovorom priređivačice


Ocjene i prikazi

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 15,93  / 120,02 kn

Autori

Zvonimir Balog

Zvonimir Balog

Književnik i ilustrator (1932‒2014), klasik suvremene hrvatske književnosti. Autor je velikoga poetskog i proznog opusa za djecu i odrasle, koji je svojom originalnošću te humorističnim i ludičkim obilježjima stekao iznimnu popularnost.

Pjesnici ludovi

PDF-ovi

Klikni za povratak